Otteita mäyräkoiran päiväkirjasta:
Ihmisellä on erilaisia kauneudenhoitoon ja hygieniaan liittyviä teemapäiviä meidän varallemme joka viikko. Närästystä aiheuttaa tekopirteä "Hei pojat, leikataas teidän kynnet!"-päivä, jolloin ihminen yrittää innostunein intonaatioin valaa meihin valheellista uskoa, että kynsien silppuaminen on erityisen mukavaa puuhaa. Tämä on se päivä, jolloin hiivin maha maata viistäen pitkin seiniä yrittäen olla katsomatta kynsileikkureihin päin, etteivät ne vaan lähestyisi tassujani. Sen sijaan Aslan, joka ei tajua kammota leikkureita, nukahti taas viimeksi kun etutassujen kynsiä pilkottiin. Ihminen oli tyytyväinen työskentelyrauhasta, jota rytmitti Aslanin vieno kuorsaus.
Aslanin kynnet kasvavat järkyttävän nopeasti ja tarvitsevat leikkaamista kaksi kertaa viikossa siitäkin huolimatta, että kynsiä ulkoilutetaan paljon ja säännöllisesti ja niiden toivotaan luonnollistakin kautta kuluvan. Syylliseksi nopeaan kasvuun on esitetty lohiöljyä. Kun merkkiä vaihdettiin, leikkureita jouduttiin käyttämään aikaisempaa useammin. Muutos on ollut valitettavaa ja minunkin kynsiäni katkotaan entistä useammin.
On sanomattakin selvää, ettei omalla kohdallani ole luvassa sellaista näkyä, että nukkuisin kynsien lyhennysoperaation läpi.
Katseeni on lasittunut. Olen väsynyt.
Otteita ihmisen päiväkirjasta:
Meillä on päämäärähakuinen pyrkimys hoitaa koirien hampaita ihan joka päivä, mutta tosiasiassa koko ajan ei olla hammasharja kädessä, vaan päiviä jää auttamatta väliin. Haastavaahan se on, muutenkin kuin muistamisen puolesta, nimittäin harjausoperaatioon on aina jono ja tunkua kun kumpikin heittäytyy yhtäaikaa selälleen ihmisen eteen torahampaat jo valmiiksi esillä. Se hammastahna vaan on niin ihanaa ja harjaa olisi ihan pakko vähän jäystää.
Alphonse on huomattavasti maltillisemmin harjatessa, mutta Aslan haluaisi kieriä lattialla hammasharja suussaan ja pureskella sitä. Ainut konsti millä nuoremman mäyrän saa keskittymään, on työntää oma kätensä sen suuhun, leukojen väliin, ja se lopettaa puremisen välittömästi. Samanaikaisesti toisella kädellä saa näppärästi harjattua hampaat ja suu pysyy auki koko operaation keston ajan.
Aslanilla on mäyräkoiraksikin iso suu ja vahvat leuat. Sillä on suuret hampaat, esim. Alphonseen verrattuna ja niiden putsaamiseen kuluukin aina hyvä tovi kun systemaattisesti yritän käydä jokaisen legon läpi sekä etu- että takapuolelta. Käytössä on lasten hammasharja, jonka olen havainnut parhaaksi välineeksi tähän toimenpiteeseen. Meillä on myös sormeen sujautettava silikoniharja, mutta sillä tulee harvemmin harjattua, koska sitä pureskellessa mäyrät eivät välttämättä huomaa, että sen sisällä on sormipolo. Minun sormipoloni.
Aslan.
Onneksi Ossilla ei kasva kynnet tuota tahtia. Hammashoidossakin tunnustan häpeillen, että en harjaa herran hampaita. Silti Ossilla ei ole hammaskiveä lainkaan ja ELLikin aina ihastelee sen hyväkuntoisia ja puhtoisia hampaita. Se voipi olla sama asia kuin ihmisellä. Toisilla on hammaskiveä paljonkin ja toisilla ei lainkaan. Siihen vaikuttaa kuulemma syljen koostumus. Oma hampilääkärini on sanonut näin. Minä kuulun niihin joilta pitää poistaa hammaskivi vuosittain, mutta reikiä ei ole ollut neljään vuoteen. Laikkupojille terveisii M-L ja Ossi.
VastaaPoistaKyllä ihan varmasti yksilöllisiä eroja on koirien hampaistossa, aivan kuin ihmisilläkin syljen koostumus vaikuttaa hammaskiven muodostumiseen tai muodostumattomuuteen (<- siinäpä taas kauniisti taittuva sana, joka varmasti aiheuttaa ulkomaalaiselle kielenopiskelijalle hyperventilaation:D)
PoistaVarmasti myös koirille annettava ruoka vaikuttaa osaltaan; nappulat ovat monesti sellaisia, että niiden, ainakin teorian mukaan, pitäisi vähentää hammaskiveä jo pelkän tekstuurin ja muotoilunsa ansioista. Barffaajat syövät jauhelihoja ( + kalaa ja sisäelimiä), joka on pehmeää. Rustoluuthan syödäänkin sitten takahampailla, joten esim. kulmurien putsaantumiseen ei barffieines vaikuta. Siinäkin mielessä on siis hampaita syytä tarkkailla ja putsailla jos hammaskiveä alkaa kertyä. Toisaalta taas barffaajilla ei ole lisäaineita ja sokereita ruuassaan, jotka ainakin osaltaan edesauttavat sitä, ettei hampaiden pitäisi reikiintyä niin helposti. Toivottavasti ainakaan :)
Alphonsella kertyy kulmureihin vähän hammaskiveä, joten niitä puunaan erityisesti. Aslanilla hammaskiveä ei ole vielä esiintynyt ja toivottavasti ei tule esiintymäänkään.
Ossille rapsut :)
Meillä on käytössä vauvojen hammastuppi, pelkkää kangasta (samanlaista kuin se puhdistusliina, joka putsaa pelkällä vedellä ovet yms), sitten on kaksipäinen pieni koirien hammasharja ja löytyypä se 'harjallinenkin sormustin'. Kaikkia käytetään vuoroon. Hammastahna on tonnikalan makuista. Párek ei ole erityisen ihastunut hammashoitoihin, mutta ilman hammastelua selvitään aina.
VastaaPoistaMeillä on ongelmia Párekin blogin kanssa. Ensin en päässyt sinne millään, sitten katosi parin päivän postaukset taivaan tuuliin ihan itsekseen. Virheilmoitus tuli "virhe, koita minuutin päästä uudelleen". Sen minuutin aikana katosivat kaksi viimeisintä postausta. Ärsyttävää!
Juu, se helpottaa kummasti harjausta, jos koira ei samalla yritä nakertaa ihmisen kättä irti :) Luottamuksen osoitus sekin, että ihminen saa työntää käden suuhun ja jynssätä posliinit puhtaaksi :)
PoistaSe on kyllä aika tärkeää, että noita erilaisia hoitotoimenpiteitä ruvetaan harjoittelemaan ihan siitä hetkestä lähtien kun pentu tulee taloon, muuten saattaa edessä olla ongelmia erityisesti näiden voimakastahtoisten rotujen kanssa.
Meillä meni Aslanin kesyttämiseen pidempi aika kuin Alphonsen, kun nuorempi mäyrä ei meinannut millään malttaa olla aloillaan, kun sitä pidettiin selällään sylissä. Oli koko ajan kiire tekemään ja puuhastelemaan :) Ei vieläkään mene ikinä selälleen rapsutettavaksi kun vieraita tulee, kun taas Alphonse alkaa liehitellä kyllä naisvieraita selällään heti kun mahdollista ;)
Bloggerissa on ollut alusta asti kaikenlaista kummallista häikkää olemassa. Toivottavasti saavat tämänkin ongelman nyt korjattua, ennen kuin meillä on kaikilla tarjota blogeissamme 'ei oota' :/
Olipa hyvä, kun kirjoitit tästä hampaanpesuasiasta. Se nimittäin sai minut muistamaan, että olen ostanut Mirkullekin hammasharjan, mutta se on edelleenkin myyntipakkauksessaan koiranhoitotarvikelaatikossa. Nyt se täytyy ottaa käyttöön. Kiitos vinkistä!:)
VastaaPoistaJa kynsienleikkuusta: miten kynsien kasvu voikin olla niin vaihtelevaa? Tässä talossa sekä ihmisellä että koiralla kynnet tuntuvat kasvavan välillä vinhaa vauhtia, kun taas välillä voi pitää pidempiäkin leikkaustaukoja. Mystisiä nuo kynnet!
Hyvä, jos postauksesta oli konkreettista muistamishyötyä :)
PoistaMulla itsellä kynnet eivät koskaan ole kasvaneet kummoisesti, ei vaikka mitä olisi tehnyt :/ Toisaalta en pystyisi tekemään koneella hommia, jos olisi pitkät kynnet, joten sikäli se ei haittaa :)
Aslanin kynsien kasvu on kyllä järjetöntä - ja vielä kun ne ovat niin valtavan paksut ja vahvat. Alphonsella kasvaa selkeästi hitaammin, mutta sitten taas vastavuoroisesti sillä rehottavat tassukarvat jos niitä ei kerran, pari viikossa leikkaa ja siisti. Nyt olen antanut taas tassukarvojen vähän kasvaakin, että suojaavat pakkaselta anturoita, mutta sitten sen myötä onkin ilmennyt taas jokatalvinen ongelma kun lumipaakut tarttuvat niihin kiinni.
Raisa kans nukkuu syliin kynsienleikkuun aikana :D On näissä nakeissa paljo samaa, hampaan pesukin sujuu ihan ilman ongelmia. Kuitenki vasta reilu vuosi sitten otettiin operaatioksi pestä hampaita ja alotuksen kanssa ei mitään ongelmia vaikka Raisa ei enään mikään pikku pentu ole ;)
VastaaPoistaSe on kyllä ihanaa, kun jotkut ne osaavat rentoutua niin totaalisesti, että uni tulee silmään :) Ja Aslanillakin olen onnistunut verikynteen leikkaamaan kiireessä, mutta ei muistele pahalla. Alphonsella, sen sijaan, kertaleikkaus verikynteen on kantanut muistijälkeä näihin päiviin asti - vastahan tapahtumasta on kolmisen vuotta aikaa...Niin ovat erilaisia nuo mäyrät.
PoistaOllaan huomattu, että talvella heti lenkin jälkeen kynnet on hyvä leikata. Silloin kynnen 'ydin' vetäytyy ylemmäksi ja kynsi on mahdollista leikata himpun lyhyemmäksi kuin sen ollessa normaalilämpöinen.
Poista