perjantai 10. kesäkuuta 2011

Kysely koiran hyvinvoinnista


Otteita mäyräkoiran päiväkirjasta:

Anteeksi, ihmiseni puolesta. Hänellä on noin viisi miljoonaa pöytäseisotuskuvaa, joten te saatte kärsiä. Minusta puhumattakaan. Kuinka tavataan t-y-l-s-ä-ä?


Otteita ihmisen päiväkirjasta:

Olen joskus törmännyt allaolevaan gallupiin, mutten kuolemaksenikaan muista mistä se on peräisin. Vastasin nyt kuitenkin huvikseni näihin esitettyihin kysymyksiin ja kiva olisi, tietty, lukea muidenkin vastauksia samoihin kysymyksiin, mikäli kiinnostusta riittää.


Koiran Ravinto & hoito:

  1.Mitä ruokaa koirasi syö? Viime ajat syötiin Eukanuban mäyräkoiraruokaa lisukkeineen (ja kokeiltu muutamaa muutakin nappulamerkkiä), mutta ruokavalio muuttui vatsaongelmien takia.
  2.Vaihdatko ruokamerkkiä kun ruoka loppuu? Meni vaihtoon, todennäköisesti lopullisesti.
  3.Minkä perusteella valitset ruuan? Laadun ja terveellisyyden perusteella. Erityisesti nyt on tärkeää, ettei vatsanpuruja enää tule.
  4.Liotatko kuivaruokaa ennen kun tarjoat sen koiralle? Miksi? Miksi et? Pennulle liotin, junnulle en. Koiralle itselleen on sama, söisi kumminpäin tahansa, mutta haluan, että koiralla on pureskeltavaa, kun sillä hampaat sitä varten kuitenkin on. (Poikkeuksena mahavaivat jolloin nesteiden saanti on tärkeää; silloin liotan kaiken suureen määrään keitinlientä tai vettä)
  5.Tarjoatko säilykeruokaa? Miksi? Miksi et? En. En pidä hinta/laatu-suhdetta kovinkaan hyvänä. Tonnikalaa tosin joskus purkista olen antanut.
  6.Kuinka usein annat koiralle puruluita tai muita hampaille hyviä väliherkkuja? Dentastix päivittäin, puruluita on aina saatavilla. Myös ydinluita on tarjolla muttei päivittäin.
  7.Kuinka usein koira saa koirankeksejä yms? Kongin sisään on joskus laitettu Kongin omia koirankeksejä. 1 kpl/kerta. Muita koirankeksejä meillä ei ole, eikä tule. Koiran herkkuina ja palkkana ovat toimineet ihan vain banaani, omenapalat, nakinpalat (nakki on ollut niin spessuherkku, että sitä on käytetty vain näyttelytreenauksessa palkkana), merileväliuskat, kuivaliha, pihviliuskat, nauhan mahalaukkupallerot, mitä nyt sattuu kotona olemaan jne. 
  8.Saako koira kotiruuan jämät? Miksi? Miksi ei? Ei yleensä, ellei kyseessä ole kasvis/marja/hedelmä/juures-härpäköitä, olettaen ettei niissä ole liikaa sokeria/suolaa. Riisiä on saanut myös.
  9.Syökö koira BARF-ruokaa? Miksi? Miksi ei? Puolittaisella BARF:lla ollaan oltu aina, mutta nyt on siirrytty täysbarffaukseen.
  10.Montako kertaa koira juo vettä päivän aikana? Useita kertoja, pieniä eriä kerrallaan ellei ole mäyheltänyt puruluuta kahta tuntia, jolloin jano on kovempi. Lenkin jälkeen janottaa tietenkin myös enemmän.
  11.Kuinka usein vaihdat koiran veden? Useita kertoja päivässä.
  12.Juoko koira kupin kerralla tyhjäksi vai vähän silloin tällöin? Raskaan lenkin jälkeen saattaa vetäistä kupin tyhjäksi (kuppi ei siis ole koskaan täynnä vettä) ja ennen lenkkiä käy monesti tankkaamassa itseensä vettä, että on sitten millä merkata. Koiran oma tankki kestää n. 6km lenkin lukuisine merkkauksineen, ennen kuin tyhjenee täydellisesti, joten vettä on varastossa hyvin. Kamelikoira.
  13.Kuinka usein harjaat koiran? En harjaa koskaan, kampaan tiheäpiikkisellä. Karvanlähtöaikaan melkein päivittäin, nyt hyvin harvoin. Korvien alapuolelta useammin, koska sinne saattaa tulla helposti takkuja ja karvaa alkaa huopaantua ellei niitä kampaa auki. Korvakarvat myös uivat vellissä välillä (viili, jugurtti tms.), joten niitä selvitellään toisinaan.
  14.Kuinka usein peset koiran hampaat? Hampaita ei olla pesty, koira syö dentastixin päivässä ja pureskelee puruluita ja ydinluita. Ehkä pitäisi ostaa se hammasharjakin jo vähitellen...
  15.Montako ateriaa koira saa päivässä? Kaksi ateriaa + yhden kevyen välipalan pitkän lenkin jälkeen.
  16.Moneltako tarjoat ruuan/ruuat? Varsinaiset ateriat n. Klo 7.30 ja n. Klo 20:00. Välipalaa tyrkätään aina johonkin väliin.
  17.Kuinka usein leikkaat koiran kynnet? Kun tarvetta ilmenee, kerran kahdessa viikossa ehkä tällä hetkellä. Kynnet kuluvat maastossa myös aika hyvin ja leikkausväli on harventunut talvesta.
  18.Kuinka usein trimmaat koiran? Rotu ei ole trimmattava. Tassukarvat siistin kerran viikossa muuten koiralle kasvaa karvasukat.
  19.Kuinka usein peset koiran turkin? Pari kertaa tuo on kait pesty kokonaan ja shampoolla. Jossakin bensaläikässä oli pyörinyt, joten oli pakko pestä ettei syttyisi palamaan kun käveli kynttilän ohi. Haju oli myös melko vahva. Hanuri on pesty shampoolla sen jälkeen kun anaalirauhaset tyhjennettiin, koska löyhkä kirveli ihmisten silmiä. Mahan alta on pesty pelkällä vedellä rapakausina ja tassuja on tietenkin myös pesty silloin.
  20.Kuinka usein puhdistat koiran korvat? Kun tarvetta ilmenee. Isketään puhdistusainetta korvaan ja putsataan. Eipä sieltä juurikaan vaikkua ole koskaan tullut.

Ulkoilu & koulutus:

  21.Kuinka monta kertaa käytät koiran ulkona päivässä? 3 varsinaista lenkkiä ja iltapissatus ennen nukkumaanmenoa. Joskus käväistään lähikaupassa lenkkien välillä, mutta sitä ei oikein voi laskea kun matkaa on vain muutamia satoja metrejä.
  22.Kuinka pitkiä lenkkejä käytät? Keskimääräisesti 14 km päivittäin, vaihtelevassa maastossa. Kaksi lenkeistä on aina vähintään sen 1½ tuntia kestoltaan. Toki tässä käytetään omaa harkintaa ja maalaisjärkeä, ilmoista ja lämpötiloista riippuen. Yleensä koira lämmittelee ensimmäiset kilometrit ja sitten haluaa pistää juoksuksi, ihminen ei välttämättä haluaisi pistää juoksuksi näillä helteillä...edes aikaisin aamulla tai myöhään illalla.
  23.Annatko haistella vastaan tulevia koiria? Jos ovat tuttuja. Ja tuntemattomien kohdalla käytän omaa harkintaani enkä luota omistajan sanaan, että "tää on sit ihan kiltti koira" ennen kuin näen mitä merkkejä ko. koira antaa omalleni. Luen myös oman koirani elekielen ennen kuin päästän sen tutustumaan. Aika halpa henkivakuutus. Tosin koira ei selkeästikään pidä lajitovereista joilla on iso pää, joten kaikki rotikat + nöffit ja mastiffi/pystiffi tms. rodut se kiertää kaukaa koska näillä on sen mielestä hallitsemattoman iso pää, josta lankeaa valtava varjo. Muutaman kerran on tullut tätäkin asiaa naurahdettua. Kiinnostusta olisi kohtaamiseen, mutta toisen pää pelottaa. Näillä mennään.
  24.Osaako koira olla vapaana lenkillä eikä huomioi esim. muita eläimiä? Ei. Ei todellakaan. Huomioi ihan kaiken liikkuvan, joten ei tulisi mieleenikään pitää sitä vapaana ellei olla keskellä metsää suuremman koiralauman mukana. Laumassa se pysyy, eikä lähde harhailemaan. Yksikseen se takuulla keksisi kaikenlaista mukavaa ajanvietettä johon vahvasti liittyisi se, että se katoaisi välittömästi näköpiiristä.
  25.Osaako koira ohittaa kauniisti muut koirat? Riippuu vastaantulijasta. Jos jotkin toiset koirat eivät kävelisi ohi torahampaat esillä, osaisi varmasti ohittaa vielä kauniimmin. Joidenkin koirien perään se haluaisi rynnätä, nämä koirat ovat lähes poikkeuksetta narttuja.
  26.Osaako koira odottaa hiljaa kaupan ulkopuolella, kun käyt kaupassa? Osaa. Jätän koiran lukittuun häkkiin ja se odottelee siellä nätisti, pää kallellaan, herkkujen toivossa. On totutettu siihen, että saa palan naudan mahalaukkupalleroa kun on hiljaa ja hermoilematta. Ruokavetoisella koiralla toimii kuin junan vessa.
  27.Käytkö koirapuistossa? Miksi? Miksi et? Käyn. Viime aikoina koira on käynyt siellä myös hieman pullistelemassa toisille uroksille.
  28.Hallitseeko koira perustottelevaisuuden? Hallitsee. Joskus teeskentelee ettei hallitse. Näyttelee myös vakuuttavasti kuurosokeaa kun ei huvita tai kiinnosta.
  29.Harrastatko koiran kanssa mitään? Kuinka kauan olet harrastanut? Eipä tuon kanssa vielä systemaattisesti ole mitään harrastettu. Paitsi temppuja, näyttelytreenausta, kotitottista ja metsässä mennään jälkien perässä.
  30.Kilpailetko koirasi kanssa missään lajissa? Millä tasolla? Koira kilpailee vasta ajatuksen tasolla. Ehkä tämä realisoituukin tässä vielä joskus...?
  31.Onko koira missään lajissa valio? Ei. Paitsi omissa silmissäni. Valioiden valio, minun pieni.
  32.Tietääkö koira, mitä EI tarkoittaa? Totteleeko se sitä? Tietää. Tottelee. Se tottelee myös ei-sanan eri johdannaisia, kuten sormen heristelyä, pään pudistusta, äp!-äännähdystä jne. jne. Sitten on päiviä kun se ei muista mitä "ei"-tarkoittaa tai se haluaa ymmärtää sen tarkoittavan "juu, ilman muuta, toki, teepä tuo vielä uudestaankin!".
  33.Keräätkö koirasi kakat? Miksi? Miksi et? Kerään tienvarsilta ja muilta yleisiltä paikoilta, metsistä en, ellei koira kakkaa keskelle polkua, kuten se joskus tekee. Se omahyväinen pieni porsas.
  34.Saako koira tulla tuoleille, sohville, sängyille? Miksi? Miksi ei? Sohvalle saa mennä oma-aloitteisesti, mutta väistyy siitä, jos ihminen niin haluaa, ja sängylle ainostaan kutsuttaessa. Tuoleille ei saa mennä, eikä sitä kyllä tuolit kiinnostakaan.
  35.Valitsitko pennun nimenomaan kotikoiraksi vai harrastuskäyttöä ajatellen? Koira valittiin vain ja ainoastaan perheenjäseneksi. Se on kotikoira, se on tuleva näyttelykoira, sen kanssa harrastetaan kotitottelevaisuutta, erilaisia aktivointitehtäviä, käydään metsässä (ei metsäLLÄ siinä mielessä kun se mielletään ajamiseksi) ja paneudutaan mejään heti kun ihmiset saavat itseään ja toisiaan niskasta kiinni.

Terveys:

  36.Onko koiralla mitään perinnöllistä sairautta? Mikä? Ei ole.
  37.Rajoittaako se mahdollista harrastusta? Ei haittaa, kun ei ole.
  38.Joutuuko koira olemaan lääkityksellä? Tällä hetkellä, kyllä. Valitettavasti.
  39.Onko koiralla ollut satunnaisia haavoja tai onko se ollut tapaturmissa? Toisen etutassun lihas venähti pienenä.
  40.Onko mahdollinen sairaus/tapaturma rajoittanut koiran normaalia elämää mitenkään? Ei.


6 kommenttia:

 1. Voisin joku kerta kopioida tuon itselleni ja vastata siihen, jos se vain sopii? Ihana tuo kuvateksti!!!

  VastaaPoista
 2. Hienoa seisontakuvaa kelpaa esitellä. Ei taitaisi meillä onnistua...

  VastaaPoista
 3. Paloma: jees, ilman muuta, itekin tosiaan jostakin kopioin, mutten valitettavasti muista mistä, kun siitä on jo aikaa kun tuon löysin :)


  Olli: koira on ollut kiitettävän pitkämielinen kun ihminen on yrittänyt sisäistää oikeaa asentoa ;)

  VastaaPoista
 4. Minä eli Marja-Leena, Ossin omistaja älysin kopioita tämän blogiini vasta s-postia lähetettyäni:( Kaikki mäytäkoirat tuntuvat olevan huippuhyvin hoidettuja mutta täytyy sanoa, että tuon teidän Alfien lenkityksen määrää ei kyllä varmasti kukaan meistä päihitä. Minä ajattelin, että Ossi liikkuu paljon mäyräkoiraksi kun se saattaa mennä päivisin 7-8 kilsaa riippuen siitä kuinka pitkän iltalenkin mies tekee mutta kyllä se kalpenee 14 kilometrille ihan kirkkaasti... Ei moni ISO koirakaan tee tuollaisia lenkkejä. Terveisin Ossi ja M-L

  VastaaPoista
 5. No nyt se sitten on, blogi meinaan! Tää on pitkälti sun syytä (tai ansiota..;))! Tervetuloa sitten vaan käymään!

  http://kaikkielamanikoirat.blogspot.com/

  VastaaPoista
 6. Marja-Leena: Alfie on aina ollut himoliikkuja, mutta tosiaan, mennään ihmisen säännöillä ja koiran ehdoilla, joten jos näyttää siltä, ettei se jaksa jonakin päivänä ravata pitkin maita ja mantuja, ei mennä niin pitkälle kuin yleensä :)

  Mäyräkoirahan ei välttämättä ole se nopein koira, mutta yksi sinnikkäimmistä varmasti on. Tasaisella kevytravilla Alfie jaksaa paahtaa varmasti huomattavasti pidemmällekin ja onhan se hyvässä kunnossa, ei ylipainoa, vaan lihaksia, ikänsä puolesta nuori ja energinen :) Sen olen kanssa huomannut, että jos se jostain syystä saa vähemmän liikuntaa parina päivänä, se nukkuu huonosti ja levottomasti. Kun lenkkimäärä palautetaan, koira on rauhallinen ja ottaa levostaan kaiken irti. Ja vaikkei se siltä täällä blogissa aina kuulostaisikaan, niin Alfie on kyllä tosi rauhallinen kotioloissa, vähällä ollaan sen kanssa päästy, mutta luulen, että se on pitkälti sen ansiota, että sillä on riittävästi lenkkiä ja aivopähkinää mihin suunnata energiansa :)

  Meillä oli halu ottaa koira, jonka lenkkitarve vastaa meidän omaa tarvetta. Vähän enemmän jos liikuttaisiin, olisi varmasti pitänyt ottaa jokin sellainen rotu, jonka kanssa voisi pyöräillä useita kilometrejä päivässä. Mäyräkoira on tässäkin suhteessa sopiva rotu, että viihtyy todella hyvin maastossa, muttei kuitenkaan tarvi juosta hiki päässä kymmeniä kilometrejä päivässä ;)


  Annamari: no niin, loistavaa! :D Tulen kyllä heti jättäämään puumerkkini ja ilmoittautumaan lukijaksi!

  VastaaPoista