sunnuntai 26. kesäkuuta 2011

Mäyräkoira manipuloi


Otteita mäyräkoiran päiväkirjasta:

Yritin keksiä ikiliikkujan. Rötkötin sohvan selkänojaa vasten mahallani, pidin ihmistä silmällä ja pureskelin aikani kuluksi vinkuvaa palloani (tiedän, että teidän saattaa olla vaikeaa uskoa - itsenikin on – etten ole suinkaan suolestanut ihan kaikkia lelujani. Vinkuvat pallot olen säästänyt, vaikka saisin sadasosasekunnissa nekin späleiksi). ihminen silmälläpitoni alaisena ei tehnyt mitään mielenkiintoista, kuten esim. pyrkinyt kohti jääkaappia, joka olisi saanut minuun toiveikasta eloa tai käynyt taikakaapilla jossa säilytetään herkkujani, joten itseni huvittamisvaihtoehdot olivat vähissä.

Aikani pureksittuani palloani ja kuunneltuani sen monotonista vinkunaa, työnsin sen sohvalta lattialle kuonollani. Tuijotin sitä hetken tiiviisti kun se makasi siinä lattialla (en ole vielä selvittänyt itselleni tätä outoa ilmiötä nimeltään 'painovoima', joten se herättää minussa aina hieman kummastusta) ja nostin sitten katseeni ihmiseen joka käveli ohitseni. Hän poimi palloni ja ojensi sen minulle. Nuolin häntä nenästä kiitokseksi.

Ihmiseni poistui takavasemmalle ja minä purin palloani. Tämä ei ollut mitenkään erityisen innostavaa puuhaa, joten vyörytin pallon uudestaan lattialle. Ja katsoin ihmistäni. Hän katsoi ensin minua ja sitten palloa. Ja kävi uudestaan nostamassa sen lattialta. Nuolin häntä jälleen nenästä.

Ihmiseni siirtyi keittiöön tarkkailemaan minua. Tässä vaiheessa on syytä selventää, että ihminen teki selvästi antropomorfiselta haiskahtavaa empiiristä tutkimusta aktio-reaktio-suhteista ihmisen ja koiran välillä. Minä tutkin ainoastaan saanko orjuutettua hänet.

En purrut enää palloani vaan vilkaisin ihmistäni ja pudotin pallon suustani lattialle. Tässä vaiheessa olin kuvitellut keksineeni ikiliikkujan: ihmisen, jonka hypnotisoinnissa olen päässyt niin pitkälle, että hän käy nostamassa jokaikinen kerta palloni lattialta, mutta valitettavasti näin ei enää tapahtunut. Haukahtelunikaan ei auttanut.

Ihminen pudisti päätään ja keskittyi aivan muihin asioihin. Koska en saanut tahtoani läpi, menin päivänokosille.

When in doubt, sleep.


Otteita ihmisen päiväkirjasta:

Kun antaa kerran, yhden kerran, periksi mäyräkoiralle, niin sitten se suuren illuusionsa turvin kuvittelee, että tästä hetkestä eteenpäin ihminen on täysin sen vallassa.

Jos on helteinen päivä ja lenkkiä on takana jo hyvän matkaa ja mäyräkoira päättää, että sillä on liian kuuma, ihminen ei ole muistanut ottaa vesipulloa mukaan, aurinko paistaa suoraan niskaan ja reitinvalinnassakin on sen mielestä jotakin häikkää, niin saattaa olla, että mäyräkoira kipittää ensimmäisen tienristeyksen kohdalla puun alle läähättämään ja on mahdollista, että ihminen tuntee myötätuntoa eikä patista koiraa eteenpäin vaan kääntyy kotiinpäin.

On äärimmäisen todennäköistä että heti seuraavana päivänä mäyräkoira lötväyttää itsensä kyljelleen keskelle tietä kun se olettaa, että koska eilen makuuasento sai ihmisen muuttamaan mielensä, niin tokihan tämä sama temppu toimii joka kerran kun kun se haluaisi edetä kaikkia niitä omavalintaisia reittejä jotka eivät ihmisen suunnitelmiin sovi (yllättäen sen valitsemalla reitillä on sorsapoikueita joita se haluaisi käydä stressaamassa). Siinä se sitten makaa kylkiasennossa, kuin kuollut paino hihnan päässä, ja vilkuilee toisesta silmäkulmastaan, että miten ihminen reagoi.

Ja ihminen muistuttaa itseään, että seuraavalla kerralla houkuttelee koiran edes pari metriä eteenpäin ja esittelee sitten humppatukalle kotiinlähtöidean omanaan, eikä suinkaan niin, että koira saa tehdä itsenäisen päätöksen.

Mikään ei paina yhtä paljon kuin yhteistyökyvytön mäyräkoira keskellä tietä. Hävyttömästi se vaihtaa asentoa vielä selälleen ja odottaa maharapsutuksia venytellen itseään tien pölyisellä pinnalla (on sillä pokkaa!) On enemmän kuin mahdollista, että sille saatetaan äyskäistä tiukkasävyinen "Ja nyt justiin ylös sieltä!"-komento. Hymyilyttää kyllä vinosti toisesta suupielestä sen venkulointi, mutta sitä ei sovi mäyräkoiralle näyttää.

ps. mäyräkoiran ja ihmistensä kotijuhannus soljui eteenpäin rauhallisissa merkeissä. Mäyräkoiran mielestä puhdasta äksöniä olisi voinut olla enemmänkin, joten se onnistuneesti villitsi itse itsensä, koska ihmisistä ei ollut vauhtia nostamaan. Itseohjautuvan mäyräkoiran juhannusselviytymisstrategia tylsyyteen nuupahtamisen estämiseksi oli simppeli: remuamista lelut suussa ja tiikeriloikkia näkymättömiä vihollisia kohti.

pps. oho! Kuvapankki ei olekaan ehtymätön runsaudensarvi tai luonnonvara. Foto jää nyt julkaisematta, koska se ei ole vielä materialisoitunut kameraan, saati koneelle.5 kommenttia:

 1. Hoh-hoijaa, tuttua juttua tarinoit alkuosan, mutta toi kesken lenkin kotiin paluu ja maahan heittäytyminen on meillä kyllä aivan käsittämätön näytös. Monenmoisiin koukeroihin on päästy mukaan mäyräkoiran manipuloinnin kanssa, mutta lenkillä ei kyllä makoilla, ei totta tosiaan :) Ainoastaan 30 asteen helteellä oli huomattavissa askeleen hidastuminen, ei silti pysähtyminen.

  Lelun nosto -näytös on suora toisinto siitä, minkä huomasin keväällä meillä. Yleensä en auta koiraa leluongelmissa, vaan tuuletan mielessäni aina sille, jos sen lelu on niin hankalassa paikassa, että se joutuu tekemään töitä sen löytymiseksi, ja päästelee harmistuksen ja äärimmäisen keskittymisen sekaisia ääntelyjä. Vältän edes vilkaisemasta sitä niin, että se huomaa, koska seurauksena on sinnikäs avun pyytäminen. Kun en huomaa sen ahdinkoa, se saa kaipaamaansa päänvaivaa ja lopulta vielä lelun runsaiden kehujen ja hihkutusten kera :) Näin vahvistan ja pohjusta jo seuraavaa "avuttomuuden" ja leluttomuuden hetkeä.

  Viisainta lopettaa kommentointi, kun nettiyhteys on vielä olemassa... Koira tuli sohvalle mukaan ja lepuuttaa leukaa nettitikun päällä ;/))

  Juhannus. Joo, rauhallisesti tai ainakin jotain sellaista.

  VastaaPoista
 2. Mai: Juups, pallon kanssa vempulointi oli siinä mielessä hauska juttu, että halusin nähdä miten ristissä piuhat menevät koiran päässä eli kuinka nopeasti syy-ja seuraus tulevat peräkkäin...siksipä nostinkin sen pallon ja vieläpä pari kertaa :) Ja kyllä, sieltähän ne hoksottimet heti löytyivät, tyyliin: "Ahaa...kun mä pudota tän pallon, niin toi urpo noukkii sen mulle":D

  Nojaa, ilo loppui kyllä lyhyeen, kun koira huomasi ettei temppu jatku kovinkaan pitkälle ;)

  Tuo lenkkinäytelmä taas on sitten ihan tyypillistä Alfieta :D Sen ekan kerran kun oli jäänyt makaamaan kuin kuollut lahna, piti odottaa seuraavaan päivään asti, että uusi temppunsa. Kuka sanoi, että koirilla on huono muisti? :D Ei ole, ei ainakaan silloin kun pitää yrittää uunottaa ihmistä ;)

  Vieläks voi toivottaa hyviä loppujuhannuksia vai ollaanko jo siirrytty aikaan jälkeen Juhannuksen? :)

  VastaaPoista
 3. Hmmm, kokeilin tuota sohvalta pudotusleikkiä meidän äippään. Näyttää tehoavan moitteettomasti :D

  VastaaPoista
 4. Kyllä emäntä tarvitsee hyvät hoksottimet, että on joka kerta perillä siitä milloin koira yrittää viedä ihmistä kuin pässiä narussa. Yli vuoden mäykyn omistaneena en mene enää helposti halpaan, mutta ikävä kyllä samaa ei voi sanoa vanhemmistani. Ai miten niin ne olivat kurakelillä kantaneet Pinjan jokaisen rapakon yli, kun se oli niitä oikein säälittävästi tuijottanut. Huoh :D
  Itse odotan jo sekä kiinnostuneena että kauhulla milloin koira lakkaa kulkemasta portaita. Olen nyt hellekelillä muutaman kerran ystävällisesti kantanut sen kolmanteen kerrokseen, kun se on lenkin jäljiltä ollut jo muutenkin läkähtynyt, joten tuskin menee kauaa, että koira ymmärtää kuinka kätevä hissi ihminen on. No sitä saa mitä tilaa ;)

  VastaaPoista
 5. Myrsky: mitä aikaisemmin aloittaa ihmisten koulututtamisen,sen paremmin ne oppivat ja muistavat ;)


  Sunan: meillähän tuo ongelma on päinvastainen: yritetään saada kannettua koira rappusia, mutta se mieluummin juoksee ne itse! :) Mut joo, konstit on monet noilla manipulaattoreilla ja ymmärrän hyvin vanhempiasi; välillä on tosi vaikeaa vastustaa tuota mäyräkoiran rukoilevaa katsetta. Sitä on tullut eräänkin kerran loveen langettua :D

  VastaaPoista