lauantai 14. tammikuuta 2012

Kajaanin tamminäyttelyssä


Otteita mäyräkoiran päiväkirjasta:

Päiväni kuvaus:
Pääsin aamulla aikaisin autoon, Aslan jäi kotiin. Nukuin ihanan vilttini sisällä automatkan. Menin halliin ihmisteni kanssa. Paljon koiria. Näin kaksi perivihollista: rotikkaa, ärisin niille. Tunsin itseni voitokkaaksi, kuljin häntä pystyssä. Nuuskin salaa muita koiria kun ihmiseni eivät huomanneet. Yritin myös virittää keskustelua emäni, Violan, kanssa. Viola ärähti minulle. En yrittänyt uudestaan. Menin kevythäkkiini nukkumaan.

Ihmiseni oli päättänyt lähteä soitellen sotaan, teimme kokonaista kaksi seisontaharjoitusta. Sain banaania ja naudan mahalaukkua. Katselin kiinnostuneena muita koiria, ei ollut tarvetta äristä kenellekään. Nukuin aika paljon, kunnes ihmiseni herätti minut kehään. Suoritin osuuteni, sain paljon kehuja. Menin nukkumaan, kävin pissalla, nuuskin salaa muita koiria. (Valitettavasti naisihminen pussaili minua välillä. Toivoisin että hän voisi pitää suunsa omalla puolellaan. Se on tosi noloa kun julkisesti pussataan.)

Menimme uudestaan kehään, suoritin taas osuuteni, sain lisää kehuja. Sain ruusukkeen. Yritin lähestyä Violaa uudemman kerran, Viola ei tälläkään kertaa pitänyt siitä. Otimme kuvia. Lähdimme kotiin. Jatkoimme kotona Aslanin kanssa samaa painia joka oli jäänyt aamulla kesken.

Emäni Viola (Salamantelin Biccalina).

Olen jo poistunut kehästä, mutta joutunut silti vielä pöydälle (tämä on se osuus jota en vain yksinkertaisesti ymmärrä...). Ihmisten selitys kuvien ottamisesta on tosi köyhä.


Otteita ihmisen päiväkirjasta:

Olimme Kajaanissa näyttelyssä. Harjoituksen puutteesta huolimatta Alphonse veti oman suorituksensa rennosti ja hyvin, se on selvästi kasvanut viime kesästä henkisestikin. Minkäänlaista jännittämistä ei ollut havaittavissa, se oli hyvällä tuulella ja tykkäsi juosta kehässä. Tuntuma hihnan toisessa päässä oli todella hyvä, näki miten se piti siitä mitä oltiin tekemässä. Suurimman osan kehän kiertämistä se tuli hienosti kehokonktaktissa jalan vieressä, panta löysällä. Katsekontaktia en siltä kehässä ole koskaan vaatinut, koska mielestäni on parempi, että sen asento on mahdollisimman suora ja katse eteenpäin. Muutaman kerran se katsahti silmiini odottaessaan lisäohjeita, muuten se keskittyi suoritukseensa. Olin tosi ylpeä siitä, se on rauhallinen ja tasapainoinen, keskittyy todella hyvin noinkin nuoreksi urokseksi.


Jatkoon päästyämme se kilpaili kovassa seurassa Paras uros-kehässä, nuorimpana, vasta junioreista nuortenluokkaan siirtyneenä. Joukossa oli kuitenkin jo valioituneita uroksia jotka olivat kokeneita kehäkettuja, mutta eipä ollut mitään huomauttamista Alphonsen suorituksesta, päinvastoin.

Tuomarina oli Paavo Mattila ja arvostelulipukkeeseen oli kirjailtu seuraavaa:

"Kaunis uros. Hyvä pää, kuonossa aavistus kyömyä. Erinomainen kaula, rintakehä voisi olla hieman pidempi. Erinomainen ylälinja ja hyvät raajat. Hyvälaatuinen karvapeite, sulavat liikkeet, miellyttävä käytös."

Suusanallisesti tuomari kävi sanomassa minulle suorituksemme jälkeen, että rintakehän kehitys on vielä kesken noin nuorella koiralla ja että kasvua tapahtuu iän myötä.

Kotiintuomisina NUO-ERI, NUK2, SA, PU4, VASERT.

Alphonse ruusukkeensa kanssa. 

16 kommenttia:

 1. Vau, ONNITTELUT! En mä noista tuloksista mitään ymmärrä, mutta kuullostaa vaikuttavalta. Hienoa, että Alfie oli niin rentona ja näyttely sujui hyvin.

  Toi alimman kuvan asento on niin upea, että jäin sitä tuijottamaan oikein toviksi :)

  VastaaPoista
 2. Ellieli: Alfie kiittää onnitteluista! :) Kuvia otettiin paljon, mutta hallin kammottava valaistus teki kaikista ilman salamaa otetuista kuvista valitettavan keltaisia, kuten tuo alin kuva osoittaa :/ Harmillista, kuvat ovat aina kivoja ja niiden soisi onnistuvan, erityisesti näyttelyissä joissa tulee räpsittyä paljon kuvamatskua. Mutta mäkin tykkään tuosta kuvasta tosi paljon, koska siinä Alphonse on jotenkin niin oma itsensä; se on hyvin usein tuon näköinen kun kuuntelee tarkasti mitä puhutaan :D Se nimittäin aina kuuntelee kun ihmiset puhuvat keskenään, on sen verran utelias ;)

  Sillä oli kyllä ilmeisen kivaa kehässä, mikä on aina tosi mukavaa huomata. Ei todellakaan vietäisi sitä näyttelyyn jos olisi mitään viitettä siitä ettei se viihdy kehässä. Aluksi vähän mietitytti kun se ei ole ollut halleissa aikaisemmin ja tuolla oli aivan järkyn täyttä ( ei meinannut eteenpäin päästä kulkemaan ) , että miten se suhtautuu sihen tungokseen kun joka puolella oli koiria. Älyttömän hyvin meni senkin puolesta...ja kaikenlaistahan noissa näyttelyissä näkee: kuonokoppaisia koiria jotka yrittävät hyökkiä kaiken ohimenevän kimppuun. Ei voi kuin ihmetellä, että mitä ne omistajat oikein ajattelevat kun tuovat sellaisia paikanpäälle.

  Ensi kesänä onkin sitten kaksi kappaletta koiria mukana kun pienempikin pääsee mukaan :) Sitten tarvitsenkin jo toisen käsiparin jos molemmat ovat yhtä aikaa kehässä :D Jos nimittäin jatkoon pääsevät kumpaisetkin, niin Paras uros-kehässä kilpailevat toisiaan vastaan ;) Sepä sitten oliskin mielenkiintoinen ja täysin uusi kokemus! :) Ainut läheltä liippaava on ollut se, kun Alfie ja Eetu kisaavat toisiaan vastaan :)

  VastaaPoista
 3. Ellieli: ps. ilmeisesti mun viimeaikaiset kommentit eivät jostakin syystä ole menneet sun postauksissa läpi...mistäköhän johtunee? Blogger ainakin on temppuillut ihan kauheasti viime päivinä, kuvapostaukset ovat olleet tosi työläitä kun kuvat menevät minne sattuu. Mutta sähän käytät Vuodatusta...

  VastaaPoista
 4. Hiano suoritus, Alfie! Ei mekään kyl ymmärretä noista ruseteista mitään, mutta ne näyttää vakuuttavilta. Upeesti näytelty. Mäkin ehkä meen näyttelyyn ensi kesänä, Forssaan. Kattokaas kalenterista, että pääsisittekö tekin. Mua ei oo kyl yhtään treenattu...

  Mitä toi VARA SERT tarkottaa? Komee oot kyl kuvassa.

  VastaaPoista
 5. Onnittelut :)

  Olen monesti kattonut Alfien kuonoa :) Siinä todella on vähän kyömyä :) Ihana! Meillä tuntuu että Milon kuono on suora mutta Brecin taas tuntuu olevan vähän sellasen nirppanokan kuono, ihan kuin kuono nousis vähän ylöspäin, siis vastakohta Alfien kuonolle :) Ihanaa kun mäykytkin on niiin erilaisia toisistaan :)

  VastaaPoista
 6. Myrsky: Kiitos onnitteluista! :) Forssasta ei vielä ole tietoa ja valitettavasti kun asutaan täällä niin kaukana, niin hirveästi ei tehdä pikapyrähdyksiä kauhean kauas ellei ole loma-aika...kiva olis nähdä näyttelyissä kyllä! Tultais kannustamaan kehän laidalle Myrskyläistä! :)

  Vara-SERTI...noh, siis näyttelyissä kun on ensimmäisenä kehänä ns. laatuluokka (eli luokittain koirat kisaavat keskenään: junnut, nuoret, avoin luokka (ei vielä valioituneet, siis) ja valioluokat (muotovaliot ja käyttövaliot) ja sieltä punaisen nauhan eli ERI:n (Erinomainen) saaneet koirat pääsevät jatkoon varsinaiseen kilpailuluokkaan. Alfien tapauksessa se oli nuorten kilpailuluokka. Sieltä kaksi parasta menevät jatkoon ja jos tuomari katsoo koiran riittävän hyväksi, se pääsee jatkoon Paras uros-kehään mukanaan merkintä SA eli sertifikaatin arvoinen, eli tämä tarkoittaa sitä, että se voi saada sitten Paras uros/tai narttu, tietty kummallinen sukupuolella on omat skabansa ;) kehässä joko vara-SERTIN tai sitten varsinaisen SERTIN. Paras uros-kehässä kisaavat sitten kaikkien luokkien parhaat keskenään, eri ikäiset siis.

  Sertejä voi vastaanottaa niin paljon kuin haluaa kunnes täyttää 2-vuotta. Sen jälkeen tarvitaan kolme SERTIÄ kolmelta eri tuomarilta että voi valioitua muotovalioksi. Käyttövalioksi valioituminen tarvii sitten käyttökoetuloksenkin. Vara-SERTEILLÄ ei voi valioitua.

  Jotkut sanovat, että vara-SERTI on vain 'lohdutuspalkinto' kun ei saanut varsinaista sertiä, mutta mä koen sen siten, että se on kannustus ja kertoo että koira ei ehkä vielä ole ihan valmis vastaanottamaan sitä kaikista kirkkainta palkintoa. Eli tässä mielessä hopeaa ei todellakaan hävitä ;) Vara-SERTI on mun mielestä sellainen 'läheltä piti'-juttu :)

  Kansainväliset, SERTIÄ ja vara-SERTIÄ vastaavat, ovat CACIB ja vara-CACIB. Nämä on mahdollista saada kansainvälisistä näyttelyistä ja nuortenluokka on ensimmäinen luokka jossa koiran on mahdollista saada se. Junnut eivät sitä vielä voi saada.


  Veera & co: Kiitos onnitteluista! :) Juu, Alphonse Capone omaa roomalaisen kyömynenän ;) Se on kyllä jännä miten mäykyissä on niin valtavasti yksilöllisiä piirteitä...tikulla silmään sitä, joka väittää että kaikki mäyräkoirat ovat samannäköisiä! Meilläkin pojat ovat kuin yö ja päivä, naama ja kroppa aivan erilaiset :) Voi, Brecillä nirppanokan kuono, ihana :) Ota sivuprofiilista lähikuva, olis kiva nähdä :)

  VastaaPoista
 7. Yksinkertaisesti sanottuna: O N N I T T E L U T !

  VastaaPoista
 8. Kiitos paljon! :) Kivaa oli ja taas mennään uudestaan kunhan päästään :)

  VastaaPoista
 9. Vuodatuksessakin on ollut vikaa, yritin taannoin kommentoida esim. Myrskyn palttojuttua, mut ei mennyt läpi. Mut tänään taas meni kommentti läpi.

  Bloggerin ongelmiin en osaa kyllä sanoa mitään, mutta todella harmillista ettei kommentit ole tulleet läpi. Mä oon joskus jos on ollut ongelmia, kopsannut talteen kommenttini ennen lähetystä ja koittanut sitten myöhemmin uudelleen. Aina ei kuitenkaan muista näin tehdä. Mä näen kyllä koelaudalta, jos johonkin vanhempaan bloggaukseen on tullut kommentti, vink, vink :)

  VastaaPoista
 10. Onnea :) Meillä löytyy kisailijoita korkeintaan tuollaiseen olohuoneen lattialla tapahtuvaan niskapainiin... mutta siinä ovatkin aika hyviä, elleivät jopa valioita ;D))
  Mukavaa, että Alfons tykkää itsekin olla tsekattavana. Siitä saa varmasti lisää mielenkiintoa koiraharrastukseen, kun voi käydä arvioitavana välillä ja saa vielä hyviä tuloksia. Peukkuja teille jatkossakin :)

  VastaaPoista
 11. Aika tyylikäs suoritus! Onnittelumme. Terveisin M-L ja Ossi

  VastaaPoista
 12. Hurjasti onnea!

  Taitaa olla eka kommentti minkä tänne kirjoitan, mutta kovasti olen tätä blogia lueskellut. Kirjoitat tosi hauskasti ja osuvasti, usein lueskelen näitä tekstejä isäntäihmiselle ääneen :D Mukavaa että muillakin on mäyräkoiria, joilla on hieman omalaatuinen huumorintaju... Maunon olisi tarkoitus osallistua Lappeenrannassa näyttelyyn pääsiäisenä, oletteko mahdollisesti sinne tulossa?

  VastaaPoista
 13. Ellieli: mulla on ollut toistuvia ongelmia kuvien postauksien kanssa, menevät ihan miten sattuu ja käsittämättömän isoina ruudulle kun ne lataa...joutuu tekemään loputtomia korjauksia että saa ne postattua. Todella turhauttavaa! Yritän pistää sulle kommentteja läpi uudestaan, katsotaan onnistuuko. Toivottavasti :)

  Mai: kiitos! :) Jeps, painimeininki on niin pitkälle vietyä ja koreografian sanelemaan, että siitä vähintään tulla kunniapalkinto! :) Meillä on vasta nyt ruvettu ottamaan pystypainiasentoja kun pojat ovat jo yhtä pitkiä, aiemmin teutaroitiin vaan maassa tai jahdattiin toinen toisiaan vuorotellen. Nyt ollaankin sitten siirrytty tähän roomalaiseen malliin ja taas tanner tömisee :)

  Marja-Leena: kiitos! :) Tästä on taas hyvä jatkaa, mukavaa myös aina kuulla ja nähdä mitä eri tuomarit sanovat ja kai siinä handlaamisessa itsekin jossakin vaiheessa vähän kehittyy, ainakin toivoa sopisi ;)

  Liisa: kiitos! :) Mukavaa kun olet tykännyt lukea tätä blogia, tätä on aina niin kiva tehdä ja vielä mukavampaa kun tietää, että on hauska lukeakin! :) Lappeenranta on niin toivottoman kaukana meistä, että en usko, että sinne tulee lähdettyä Pääsiäisenä.
  Näyttelyissä olisi tosi mukavaa käydä useamminkin, mutta monesti se tyssää siihen, että on välimatka menee liian pitkäksi yhden viikonlopun aikana reissattavaksi.

  VastaaPoista
 14. Paljon Onnea!Tuosta SERTin saamisesta vielä sen verran,että riittää että koira on saanut yhden SERTin yli kaksi vuotiaana,jos vähintään kaksi on tullut aiemmin(eri tuomareilta kaikki).Sen jälkeen ei saa ottaa enempää sertejä vastaan.

  VastaaPoista
 15. Niin,ja mäyräkoirilla vaaditaan myös koetulos SERTien lisäksi(normikokoiset luola,vesihaku,verijälki,tms.,kääpiö&kaniini esim.Pika,tai joku muu taipumuskoe,ei luola).Kaikilla koiraroduilla ei ole taipumuskokeita,pääsevät siis huomattavasti helpommin muotovalioksi,pelkillä serteillä.

  VastaaPoista
 16. Anonyymi: Kiitos onnitteluista ja kiitos korjauksesta, miten mä aina muistan tuon väärin, että ne kolme pitäisi saada yli kaksivuotiaana?! :D Joo, pitää lukaista taas nuo näyttelysäännötkin uusiksi kun käytäntö oli Kajaanissakin muuttunut niiltä osin, ettei nauhoja enää annettu vaan vilautettiin värikorttia kehässä. Kun katselin mäykkykehiä niin jos silmänräpäyksen ajaksi käänsi katseensa, niin missasi arvostelusta kokonaan sen minkä laatuarvostelun ko. koira oli saanut. Nauhat olivat parempi menetelmä, ainakin mun mielestä.

  Ja toinen Anonyymi: Aivan, taipparit! :D Kiitos muistutuksesta, kommentin kirjoittamisen jälkeen mietinkin, että "olinko unohtanut jotakin...?" ;) Se on kyllä totta, että muutamilla roduilla tarvitaan vähän enemmän noihin valioitumisiin kuin toisilla.

  VastaaPoista