keskiviikko 26. tammikuuta 2011

Maavainu versus ilmavainu

Otteita mäyräkoiran päiväkirjasta:

Nappaan kuonooni hajun. Pyöräytän sen sieraimissani, eli nokkarei'issäni, ja tulkitsen. On olemassa hyviä ja huonoja hajuja. Tai jos ihan totta puhutaan, on olemassa runsaasti mielenkiintoista informaatiota sisältäviä hajuja ja sitten niitä, joita en koe tarpeelliseksi prosessoida ja analysoida sen pidemmälle.

Ihan vastustamattomia hajuja ovat ihmisten kengät. Saatan viettää pitkänkin tovin tuulikaapissa pää työnnettynä syvälle maihareihin, saappaisiin ja erinäisiin korkokenkiin. En koskaan ehdi edes suunnitella niiden järsimistä, koska nuuskimiseen menee niin kauan aikaa.

Pidän myös siitä tuoksusta jonka uuni tuottaa kun se on päällä. Ja se sisällä on jotakin herkullista. Tai ei edes tarvi olla. Riittää kun siinä on valo ja pelkkä aie laittaa sen sisälle jotakin herkullista. Pidän kotoisista tuoksuista, kuten hajuvesistä joita naisihmiseni käyttää, samoin käsirasvasta, käsisaippuasta ja hammastahnasta. Ulkona ihan parasta ovat koirakavereitteni jättämät viestit, joihin muistan aina vastata ahkerasti. 

Otteita ihmisen päiväkirjasta:

Mitä isommaksi Alfie kasvaa, sitä vähemmän se tuntuu ilmavainua käyttävän. Ainahan se on ollut maavainuorientoitunut koira, eikä ilmasta ole juurikaan tuoksuja napannut, mutta nykyään vielä vähemmän. Ulkona jos se satunnaisesti nostaa päätään lenkillä se todennäköisemmin kuuntelee jotakin kaukaisuudesta kuuluvaa ääntä kuin haistelee ilmaa.

Ilmaa se nuuskii tarmokkaasti ainostaan silloin kun se tulee ulkoa sisään ja haistaa, että uuni on päällä tai liedellä porisee pata jos toinenkin. Se on myös aina ja takuuvarmasti jonottamassa vessaan nuuskimaan hammastahnatuubia ja hiustenhoitotuotteiden huumaavia tuoksuja. Sitä myös kovasti kiinnostaa meikinpoistoaineen tuoksu ja  se tunkee päänsä vessan oven väliin kun iltaisin pesen meikkejäni pois. 
 
ps. meillä ollaan oltu vähän huonovointisia. Maitohappobakteerit on otettu käyttöön; potilas on reipas ja leikkii, syö ja juo normaalisti, mutta oksupoksu eli laatta on lentänyt parina päivänä, ripulia ei ole ilmennyt. Hmph. Jos koirapoika ei tuosta nyt tokene noilla tropoilla, niin sitten tulee ellillä käynti ajankohtaiseksi.

pps. hetkittäinen huonovointisuus ei tänään estänyt sitä käymästä läppärillä. Tulin huoneeseen ja se seisoi tassut näppämistöllä. Oma kotikutoinen kustannustoimittajani oli poistanut kokonaisen kappaleen epäkelpona. Kiitos editoinnista, olit oikeassa.6 kommenttia:

 1. Haju on meille koirille erittäin tärkeä. Olipa se haju kengässä tai tiellä.
  Nyt kun näköni on heikentynyt melkein anhittomiin, liikun hajuaistin avulla. Ihan on hyvin mennyt.
  Toivottavasti laatoitus ei ole jatkunut... Minä odottelen kutsua Helsingin Yliopistolliseen Eläinsairaalaan nenätähystykseen. Atsiih...

  VastaaPoista
 2. Maavainukin voi olla yksi syy oksuihin. Kun aina kulkee nenä maassa ja haravoi suurimmat "herkut" poskiinsa, joku voi käydä mahassa jylläämään.
  Viimeksi eilen Arttu pulautti lattialle heti kun tulin kotiin. Sen jälkeen lenkillä oli mahakin hiukan löysällä, mutta tilanne meni sillä ohi.
  Jos pidän aterioiden välin liian pitkänä, nestemäisiä oksuja tulee useammin. Häpeäkseni myönnän, että meillä onkin palattu 3 ruokintakertaan päivässä... Aamulla en halua antaa hirveän isoa ateriaa, ettei päivän aikana hätä yllätä (kuvittelen kai, että sillä olisi jokin merkitys) ja jos seuraava sapuska tulee vasta illalla, koira ehtii tuijottaa ja vaatia töiden jälkeen sapuskaa, lenkkiä, sapuskaa, lenkkiä... On paljon rauhallisempaa, kun on maha täytetty jo ennen iltaa.

  Näin kauas eksyin vainuteemasta. Metsätiellämme koira on joskus harvoin nenä kohti taivasta, ja on kiva kuvitella, tuleeko läheisen laitoksen ruuanvalmistuksen käryt sen nenään vai loikkiiko jossakin pupu.

  VastaaPoista
 3. Pyry: minulle ei sitä kärsätähystystä tehty, voin vain kuvitella, ettei se ole kovinkaan miellyttävää (ja onkokaan mikään, mitä eläinlääkärit tekevät koskaan miellyttävää?!) Tsemppiä sinne, sitten kun olet menossa!

  VastaaPoista
 4. Mai: nyt on diagnoosit vaivoihin saatu...kylläpä tuli lääkettä, huh.

  Juu, me ei aiota siirtyä koskaan tuohon yhden ruokinnan taktiikkaan, Alfien vatsa on aivan liian herkkä sellaiseen. Kaksi on meille sopiva, eikä siinä muuten ole mun mielestä yhtään mitään häpeilemistä jos ruokitte kolmesti. Koiran ehdoillahan siinä pitää mennä...jos toinen kerran oksentaa liian pitkistä ruokaväleistä, niin eihän se ole tarkoituksenmukaista ärsyttää kurkkutorvea niin. Hyvä homma, että kolmesti päivässä onnistuu teillä, siis että saatte sen sujuvasti aikataulutettua! :)

  VastaaPoista
 5. Meidän neiti on ilmeisesti vähemmän neiti, naisten tuoksut eivät sitä nimittäin kiinnosta. Rasvat ovat kyllä ihania, sisäisesti nautittuna, mutta kaikki hammastahnan tuoksusta hajuvesiin aiheuttaa pakoreaktion. Sentään vähän naisellisuutta koirassa on, kun sekin tykkää kengistä, mutta edelleenkin maisteltuna.

  VastaaPoista
 6. Sunan: heh, meillä kengistä, hajun lisäksi, kiinnostaa poikkeustapauksissa ainoastaan nauhat, jos sellaiset on :) Alfie on vissiin löytänyt sisäisen naisensa ja tullut sinuiksi sen kanssa kun naiselliset tuoksut kiinnostavat ;) Se on ihan pienestä asti ollut lumoutunut siitä kun meikkaan, istuu jalkojen juuressa kuin tatti ja katselee, että mitä siihen naamaan oikein pistetään. Tulee välittömästi vessan ovelle kun kuulee, että kolistelen meikkipussia ja sama juttu, kun menen iltaisin pesemään meikkejä pois.

  VastaaPoista