keskiviikko 25. toukokuuta 2011

Koira autoilee

Otteita mäyräkoiran päiväkirjasta:

Olen huomannut, että auton keskikonsolissa on takatuulettimet niille, jotka joutuvat kärsimään autotuomionsa siellä missä ihmiset eivät halua matkustaa, takapenkillä. Kurjuuden maksimointi helpottaa kun voi työntää kuononsa ja kielensä kiinni tuuletinritilään joka puhaltaa viileää ilmaa kun ulkona on liian kuuma. Tämä tekee autoilun siedettäväksi. Samoin puiden laskeminen sivuikkunoista. Ja turvavyön jyrsiminen.


Otteita ihmisen päiväkirjasta:

Alphonse ei pidä autoilusta. Se sietää sitä, muttei pidä siitä. Niin kauan kuin matkustin sen kanssa takapenkillä rauhoittaakseni sitä, se pisti korvia ja hermonpäitä riipivän vinkuvongun päälle ja minä ajattelin itsekseni, että "ihanko totta tässä joutuu matkaamaan takapenkillä jonkun kanssa, kun viimeksi olen siellä istunut säännönmukaisesti kun lapsi oli turvaistuimessa ja se tapahtui silloin kun Metusalah (tai jokin muu vapaavalintainen ja legendan mukaan pitkäikäinen hahmo) oli vielä nuori poika. Ei voi olla totta." Tämän lisäksi koen matkapahoinvointia kaikessa fillaria kovempaa liikkuvassa vempeleessä (koska olen monipuolinen, olen luonnollisesti maa-, ilma-, ja merisairas), joten takapenkkimatkustus ei pidemmän päälle ollut minulle mikään vaihtoehto vaan rangaistus. Julma ja tarpeeton rangaistus.

Koira jätettiin sitten yhden kerran tylysti yksin matkustamaan takapenkille ja ongelma ratkesi. Vinkuvonku väheni 99% siitä mitä se oli ollut; päättelinkin, että olin takuulla itse lietsonut sitä kun jo autoon istuessani kiristelin hampaitani valmiiksi. Heti kun matkanteossa siirrytään kaupunkiajosta tasaisempaan vauhtiin, eli maantieajoon, ilman pysähdyksiä jokaisissa mahdollisissa liikennevaloissa, koira asettuu paikoilleen.

Se valvoo toki liikennettä välillä, nousee takapenkkiä vasten ja katselee perässä tulevia autoja tai yrittää arvuutella ohittavien/ohitettavien autojen matkustajamääriä. Mutta kaiken kaikkiaan se on rauhallisempi. Tietenkin se välillä pyrkii nakertamaan tietään vapauteen eli etupenkille kääntymällä ovelasti kiepille ja yrittämällä järsiä turvavyötään tai valjaitaan rikki salassa, mutta toistaiseksi tiukka komennus on riittänyt lopettamaan nekin puuhat.

Kesällä Alfien turnajaiskestävyys pistetään koetukselle kun matkaamme kotiseuduilleni ja henkiseen kotiini Etelä-Suomeen. Kun tien päällä vietetään sitten yli kahdeksan tuntia, mitataan kantti ja sietokyky, sekä meiltä, että koiralta. Esitän jo nyt valistuneen arvion koirakansalaisen energiamääristä kun se vihdoinkin pääsee määränpäässään autosta ulos. Pitoisuudet ovat korkeat, oletan.

Vesisateen sivullinen uhri.

7 kommenttia:

 1. Alf on aito mäyris, kun osaa salaa nakertaa turvavyötä ja valita ajan ja hetken vinkuvonkuun...

  Meillä tuo matkustusvonku menee sattumalta ihan toisin päin: jos olen koiran kanssa takapenkillä, se on hiljaa. Jos koira on jonkun muun kuin minun kyydissä, se on hiljaa (vaikka olisi takapenkillä yksin kuljetuskopassaan, joka minun kyydissäni on maksimi-vinkuvonkun arvoinen asia). Jos minulla on joku kyydissä, riippuu ihmisestä onko se a) hiljaa b) kaikkia edellisiä vaihtoehtoja äänekkäämpi.

  Muuten, samat sanat sulle, voit laittaa meiliä maikki2 (at) netti.fi jos Alf kaipaa etelän reissullanne kunnon nyrkkitappelua macho-Aatun kanssa ja jos sattumalta liikutte lähelläkin. Mistäs sitä tietää ;)

  VastaaPoista
 2. Mai: kyllä taas nauratti tuo mäyriäisherrojen käytös autossa :D Tekevätkö ne yhtään mitään niin kuin muut rodut? :D Todennäköisesti ei, vaan aina pitää kaikessa olla mäyrislisä extrana :)

  Mailiosoite muistissa ja viskaan kyllä viestiä jos ja kun turneella osutaan lähelle :) Ihan mahtavaa olisi nähdä ja pistää pojatkin tutustumaan toisiinsa ;)

  VastaaPoista
 3. Ronja on ehkä lunkein autossa matkustaja :D Ennen asuin Vantaalla ja suht usein tuli ajeltua sit kotio Keski-Suomeen.. Matkaa ketyi se 260km suunnillee. Mitä tekee Ronja... Makaa mitä erikoisimmissa asennoissa kuljetuskopassa vetäen unta kuuppaan :) Vlill kylelleen, mahalleen, sykeröllä, mätipuoli ylöspäin ja välillä nenä kuletuskopan rei'istä ulostyöntyen :D

  Irrallaanki autossa se yleensä vaan nukkuu tyytyväisenä. Välillä saattaa kattella liikennettä, mutta uni vie yleensä voiton. Oli matkaa sitte 5km tai 500km.

  Autoon se aina juoksee intopinkeenä ettei vaan jää kyyistä. Mun iskä sen aina ottaa mukaan jos siellä on hoiossa. Jos tulee vaikka asioita Jyväskylään (kotiokotoa matkaa 27km) nii Ronja on aina mukana! :D

  VastaaPoista
 4. Me olemme tehneet Ossin kanssa autolla kaksi Eurooppa-turneeta joten kyllä se mäykky jaksaa autonpenkillä istua.Pysähdyksiä tietysti tehtiin vähän ehkä enemmän kuin lapsen kanssa:) Tosin tyttömmekin istui takapenkillä joten ehkä sekin vähän rauhoitti Ossia. Lyhkäsillä,parinkymmenen minuutin tai puolen tunnin matkoilla Ossi taitaa olla kaikkein levottomin.

  Tottahan toki sitä pitää takaa tulevaa liikennettä seurata ja laskea esimerkiksi keltaisia tai punaisia autoja:) Näillä konsteillahan jotkut lapsetkin sietävät pitkiä automatkoja...Terveisin M-L ja Ossi

  VastaaPoista
 5. Mondica: ihailtavaa käytöstä Ronjalta :) En tiedä jos meille hankkisi kanssa vähitellen kuljetuskopan, että olisiko Alfien siellä mukavampi matkustaa. Meilläkin juostaan autoon aina innokkaana, ettei vaan jouduta jäämään yksin kotiin, mutta sitten kun mäyräkoira on auton sisällä, niin sillä vähän naama venähtää :)


  Marja-Leena: nuo lyhyet pyrähdykset ovat Alfiellekin pahinta, ei ehdi asettua aloilleen kun pitää jo nousta kyydistä pois. Ehkä meilläkin on toivoa, kun on olemassa mäykkyjä, jotka ovat tottuneita matkustajia :)

  VastaaPoista
 6. Elli puolestaan lyö jarrut päälle kun se tietää automatkan olevan tiedossa valjaissa ja turvavöissä. Se hiipii mahdollisimman kauas autosta ja lyö itsensä maihin, mahdollisimman pieneksi. Kun sen sitten saa autoon, se yrittää livistää perimmäiseen nurkkaan ennenkuin saan valjaat kiinnitetyksi. Herkkupalat eivät yleensä houkuttimena kelpaa. Kun matka sitten alkaa se yleensä käpertyy mahdollisimman pieneksi nukkumaan.

  VastaaPoista
 7. Ellieli: siinä on jotakin tuossa vangittuna olemisessa auton sisällä, köytettynä turvavöihin ja vielä valjaat päällä, jota monet koirat tuntuvat vastustavan. Hyvä homma kuitenkin, että Elli saa nukuttua matkan aikana :)

  VastaaPoista