sunnuntai 15. toukokuuta 2011

Sunnuntaisuunnitelmia


Otteita mäyräkoiran päiväkirjasta:

Miesihminen näki eilen käärmeen. Minä en. Ohitin sen muutamien kymmenien senttien päästä, enkä huomannut jalatonta kulkijaa ollenkaan. Ehkä näin oli parempi, olisin kuitenkin halunnut kohteliaana miehenä mennä tervehtimään oikeaoppisten käytöstapojen mukaisesti matelijaa. (Hiirenraatoihin olen ottanut myös suutuntumaa, tämä ei ole ollut ihmisten mieleen.)

Tuota noin, pitäisi käydä yläkerrassa kun Verokarhu jäi sinne. Kävisin hakemassa sen. Voitko väistää siitä edestä?

Otteita ihmisen päiväkirjasta:

Näyttelypanta ja hihna on hankittu. Tositoimissa ollaan tänään kun aloitetaan treenaus uudella välineellä, joka koiran mielestä ei välttämättä ole aivan niin mukava kuin normaali panta ja hihna. Varustaudumme pitkillä hermoilla ja nakeilla. Sitä ennen riittävät liikuntaharjoitukset, että koira on mahdollisimman vastaanottavaisessa tilassa.

Silityslautaseisontaa myös luvassa sekä kontaktiharjoitusta ja aina kun keskittyminen karkaa, otetaan avuksi temppujen suorittaminen. Kummasti rauhoittaa hötkyilevää koiraa kun se joutuu kierimään, pyörimään, koskemaan kuonollaan ja tassullaan esineitä ja vain rauhoittumaan makaamaan lepoasennossa.

Ensimmäisiä kertoja olen ollut todella tyytyväinen siitä, että aikanaan tuli opetettua käskyjä käsimerkeillä. Nyt saan pidemmänkin matkan päästä koiran istumaan alas ranneliikkeellä, ilman sanoja, kun se hyörii hermostuneesti paikoillaan, kuten kävi taannoisissa näyttelytreeneissä muiden koirien kanssa.
 
Kun vain malttaisi muistaa ettei tee liian paljon kerralla, että pitää koulutuksen pienissä osissa ja kaiken oppimisen riittävän hauskana ettei mäyräkoira kyllästy tai turhaudu. Onneksi Alfie on aina tykännyt tempuista ja suorittaa niitä mielellään. Kun sille sanoo "tehdäänkö temppuja" se vilistää keskelle olohuoneen lattiaa ja odottaa häntä heiluen, että mistä aloitetaan. Monesti on käynyt niin, että se käy oma-aloitteisesti koko temppurepertuaarinsa läpi ennen kuin ehdin edes ensimmäistä käskyä esittää.

Näyttelypanta esitellään sille positiivisessa hengessä ja kun se vapaaehtoisesti haluaa pujottaa sen päähänsä ja saa nakinpalan palkinnoksi, ollaan jo puolivälissä ensimmästä erää tässäkin ottelussa. Ja siitähän se vasta alkaa; paljon on edessä, mutta allekirjoittaneen äärettömän suureksi hämmästykseksi ihmisetkin ovat nauttineet koko näyttelyihin valmistautumisesta suhteellisen paljon. Enpä olisi ihan äkkiseltään uskonut.

ps. on otettu käyttöön uusi käsky: "avaa", joka tarkoittaa suun avaamista hampaiden katsomista varten. Joskus vastaavaa on harrastettu "näytä hampaat" käskyllä, mutta tämä nykyinen on parempi komento kaikessa lyhyydessään. Siihen liittyvä käsimerkki on keksitty ja koira oppi taas senkin nopeammin kuin pelkän sanan. Nyt se avaa kyllä suunsa käskystä valtavaan haukotukseen, muttei taatusti tee sitä sitten varsinaisessa tilanteessa kun sen hampaita katsotaan.

Lenkeillä on siis saatettu havaita suutaan aukova koira joka näyttää haukkovan henkeään kuin kala kuivalla maalla. Se on vain meidän Alfie joka odottaa kuivalihaa palkinnoksi siitä, että istuu maassa kita levällään.


9 kommenttia:

 1. Heippa, teidän treenit kuulostavat sujuvan loistavasti!!! Milloin teillä on eka näyttely (ootko käyttänyt Alfien pentunäyttelyissä? mennyt ehkä multa kokonaan ohi...) ? Alfie kuulostaa kyllä äärimmäisen tottelevaiselta jo nyt! Hienoa!

  Mä sain eilen sydärin lenkillä, kun huomasin, et Topi haistelee ja nuoleskelee jotain "keppiä", sitten tajusin, et ei saakeli, se on käärme, mutta thank G, se oli auton yliajama ja erittäin kuollut kyy... Oli kyllä mielenkiintoinen otus enkä hetkeäkään epäile, etteikö Topi tekisi samaa myös elävälle käärmeelle.. Ei voi kuin toivoa, ettei sellaista tavata!

  Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
 2. Mistä olet opetellut nuo käsimerkit ja käskyt? Kurssilla, kirjasta vai oletko ne tempaissut omasta päästäsi :)

  Aikaisempien koirieni kanssa olen tyytynyt peruskomentoihin, mutta nyt olisi kiva kokeilla Myrskyn kanssa vähän vaateliaampia käskytyksiä. Varsinkin, jos vien koiran näyttelyyn...

  VastaaPoista
 3. Anu: juu, meillä menee hyvin niin kauan kun ei ole muita koiria läsnä! :D Ei olla käyty pentunäyttelyssä, joten mennään heinäkuussa vähän niin kuin pää edellä veteen ekoihin näyttelyihin, saapa nähdä miten meidän käy ;) Yritetään käydä pareissa mätsäreissä ennen sitä (katsomassa kuinka Alfie koheltaa pää viidentenä jalkana, heh).

  Hyi, nuo käärmeet hirvittää mua. Alfiella ei ole minkäänlaista itsesuojeluvaistoa vielä kehittynyt, joten aivan takuulla elävä käärme, jonka se huomaisi, olisi sen mielestä ihan täysin tutustumisenarvoinen tapaus. Onneksi teidän kohtaama matelija oli kuollut!


  Nettimartta: mä olen omasta päästäni tempaissut nuo käsimerkit, hehe. Eivät missään nimessä ole mitään edes puolivirallisia ja välillä onkin keksiminen että mikä voisi tarkoittaa mitäkin ja olla silti riittävän simppeli ja ettei sitä voi sekoittaa toiseen merkkiin.

  Joitakin mitä käytän Alfien kanssa:

  maahan = etusormi osoittaa maata

  istu= kämmen koholla sormet yhdessä (sumpussa) itseen päin ja sitten ranneliike alaspäin (onpa vaikeaa selittää kun ei voi näyttää :)

  ylös= kämmen auki ja osoittamaan ylöspäin, niin kuin kannattelisit sillä jotakin painoa ja käden kohotus suoraan ylöspäin.

  nouse = eli nouse seisomaan takajaloille = käsi koholla, kämmen auki osoittamaan alaspäin ja käden kohotus suoraan ylöspäin.

  seiso = eli seiso paikoillaan = peukalo ja etusormi muodostavat ympyrän, muut sormet suorana, käsi vedetään vartalon edestä.

  kyljelleen = kämmen auki, alaspäin ja käännetään käsi ranteesta niin että loppuasento on kämmen ylöspäin.

  kieri = ranteella pyöritettään kierivää liikettä eli jatketaan siitä mihin kyljelleen-käskyllä päästiin.

  pyöri = etusormella tehdään pyörivää liikettä alaspäin.
  (erotuksena ylläolevasta kieri-käskystä joka tehdään maassa eli kylkiasennosta kieritään maata pitkin, pyöri-käsky tehdään pyörimällä oman akselinsa ympäri seisovasta asennosta. Vähän niin kuin koira jahtaisi häntäänsä :)

  peruuta = kämmen auki koiraan päin ja ikään kuin hutistetaan sitä kauemmaksi. (kuulostaa tosi fiksulta kuvaukselta! :)

  odota = tehdään stop-merkki kädellä eli kämmen avonaisena työnnetään koiraan päin.

  avaa = avaa suu, siis = sormet sumpussa koiraan päin ja kämmen avataan jäljittelemään liikettä kun suu avataan isoksi.

  Varmasti jossakin on olemassa hyviä käsimerkkejä joita koirakouluttajat käyttävät, nämä ovat vähän tällaisia tee-se-itse-merkkejä, mutta pääasia kai, että toimivat :D

  VastaaPoista
 4. Hyvin noista selostuksistasi tolkun sain ja järkeviä ja loogisia olivat merkit. Kuivaharjoitelin. Kiitos!

  Tuosta käärmeestä, että veljen kissaahan viime kesänä kyy pisti aivan heidän mökkipihallaan. Lääkärireissuhan siitä tuli ja nyt Niisku joutuu syömään koko elämänsä dieettiruokaa, kun munuaisiin tuli vaurio. Kammoan käärmeitä yli kaiken.

  VastaaPoista
 5. Meillä emäntä ei enää uskalla nauttia maisemista vaan kulkee katse kohti maastoja etsien käärmeitä, siilejä tai muita ei-toivottavia eläviä olioita. Olen ihan satavarma, että Olli ottaa kiinni käärmeestä, koska siilikin saa kyytiä.

  VastaaPoista
 6. Teillähän näyttelyihin valmistautuminen kuulostaa alkaneen hyvin :) Meidän mäykkykerhon näyttelytreenit alkavat ensi viikolla ja onkin ihan mielenkiintoista lähteä Pinjan kanssa sinne koheltamaan. Emme ole siis käyneet yhdissäkään näyttelyissä vaikka koiralla siihen touhuun on ikää jo vaikka ja kuinka, mutta kesällä aion "pakottaa" itseni siihen. Eli pää edellä veteen täälläkin :D Seisomista ollaan harjoiteltu vaikka kuinka kauan, muttei koira vieläkään ole perillä siitä, että mitä siltä halutaan xD Tuo "auki"-käsky kuulosta opettamisen arvoiselta, kiitos vinkistä :)

  Ps. Nuo teidän käsimerki on aivan loistavat!

  VastaaPoista
 7. Nettimartta: kiva jos noista merkeistä on apua! :D Mua kauhistuttaa käärmeet ihan tosissaan, ei tarvitse kuin nähdä kuva jossakin ja heti on kaikki ihokarvat inhosta pystyssä. Tosi ikävää, jos tulee munuaisvaurio käärmen puremasta...niitä saa tosissaan kyttäillä etteivät pääse yllättämään ja niistä on ihan kiitettävästi näköhavaintoja ihan näin kaupungissakin :/

  Olli: työlästä on lenkkeily täälläkin kun pitää koko ajan kytätä matelijoita ja sitä ettei Alfie vetele naamariinsa jokaista näkemäänsä hiirivainaata. Kuulinpa tuossa naapureilta, että ainoat käärmeet jotka he ovat nähneet ikinä elämässään ovat olleet niitä joita on ollut heidän takapihallaan! Muistinko mainita että asumme samassa taloyhtiössä...kivakiva.

  Sunan: meillä oli tänään taas näyttelytreenit ja jopa hetken kävelykin sujui! :D On se vielä niin hakusessa tuolla koiralla tuo keskittyminen, että välillä meinaa usko loppua. Vihaa ja inhoaa näyttelypantaansa yli kaiken ja pukittelee ja jarruttelee että saisi sen pois niskastaan. Loikkivat taas veljensä kanssa kuin kaksi vuohipukkia, siitä olisi saanut loistavaa aineistoa hauskoihin kotivideoihin tai opetusohjelmaa siitä miten EI tulisi kävellä! :D En voinut sille mitään, välillä alkoi naurattaa aivan hysteerisesti! :D

  Juu, kannattaa mennä treenailemaan mahdollisimman usein, joka kerta on vähän helpompaa...tai ainakin meillä. Saattaahan olla, että Pinja on aivan luontainen kyky siinä hommassa eikä tarvi edes paljoa treeniä! :)

  VastaaPoista
 8. Alfien edistyminen kuulostaa kyllä hurjan hienolta:) Samoin nuo teidän käsimerkit nerokkailta! Pitääkin oikein ajan kanssa niitä opiskella ja testata yhteen viattomaan luontokappaleeseen:) Meillä on pidetty "lomaa" ihan kaikenlaisesta koulutuksesta viimeiset, ööö, puoli vuotta... Ei puhuta enää käärmeistä, yääääh. Huomaan, etten nauti tällä hetkellä metsälenkeistä ollenkaan (vaikkei siis ole nähty ainoatakaan elävää käärmettä), kun koko ajan vaan kyttään, että missä, missä, missä...

  VastaaPoista
 9. Anu: meillä on nyt kyllä homma menossa siihen suuntaan selvästi, että Alfie on osoittanut, ettei välitä kauheasti kuunnella verbaalikomentoja, mutta reagoi pelkkiin käsimerkkeihin :D Tänään yritin lenkillä sanoa sille muutaman kerran "istu" ja koira seisoi ja tillitti silmiini eikä pylly laskeutunut alas. Kun tein käsimerkin, se istui välittömästi. Totta kai sen piti tässäkin asiassa nyt ruveta tekemään oman mielensä mukaisesti! :D

  Juu, kokeile ihmeessä merkkejä, niillä saa kontaktin koiraan kauempaakin jos oma ääni hukkuu hälinään ja meteliin. Ovat kyllä käyttökelpoisia :) Sehän voi olla, että viaton luontokappale tykkää niistä merkeistä jopa :)

  VastaaPoista