keskiviikko 11. toukokuuta 2011

Näyttelytreenausta

Otteita mäyräkoiran päiväkirjasta:

Eilen piti kävellä ringissä vierellä ja seisoa pöydällä. Hampaita katsotiin; yritin purra leukojani mahdollisimman tiukasti yhteen, mutta suostuin sitten viimein raottamaan kitaani. Minua kehuttiin rauhalliseksi pöydällä. Itse lähinnä tunsin jännitystä ja kun ihmiseni nosti minut alas, pöydän pintaan jäivät hikiset tassunjäljet; oli se sen verran kuumottava hetki, ihan muuta kuin silityslauta kotona, jolla seison jo kuin vanha tekijä.

Illan kohokohdat: veli ja makkarapaloja. Tässä nimenomaisessa järjestyksessä.

Illan tunnelmanpilaajat: ihmiset, jotka eivät antaneet minun leikkiä yhdessä veljeni kanssa koko aikaa. Makkaraa oli myös liian vähän.

 
Otteita ihmisen päiväkirjasta:

Eilen käytiin ensimmäisissä näyttelytreeneissä. Paikalla olleet muut mäyräkoirat eivät juurikaan koirapoikaa kiinnostaneet, sillä harjoituksissa oli jotakin vielä parempaa, paras palkinto, mikä mäyräkoiran kohdalle voi sattua: sen oma veli.

Kun pojat näkivät ja haistoivat toisensa, peli oli sitä myöten selvä; jälleennäkemisen riemu ylitti kaikki mahdolliset ennakoimiset ja varautumiset siitä, että mäyräkoira ryntäilee päättömänä kanana nähdessään lauman muita koiria. Muut koirat eivät kiinnostaneet. Veljestapaamisessa nähtiin kaipaavaa itkua, kiskontaa, yleistä häiriköintiä, hyppimistä ja niin aitoa iloa, että se olisi sulattanut kyllä paatuneimmankin sydämen. Pojat ottivat kaiken irti toistensa näkemisestä ja siinä missä muut kävelivät nätisti, nämä kaksi pomppivat takajaloillaan päästäkseen mahdollisimman nopeasti toistensa luo.

Ulkonäöllisesti veljekset ovat kuin yö ja päivä: toinen roteva, musta punaisin merkein, turkki pitkä ja kihara ja toisella niukempi, suora karva, laikut ja huomattavasti kevyempi ja sirompi rakenne. Mutta turkkinsa sisällä ne olivat samanlaiset; luonteet, ilmeet ja äänet niin yhteneväiset, ettei sukulaisuussuhteesta olisi voinut erehtyä. Iloisia, sosiaalisia vesseleitä molemmat ja kummallakin ilmeni samanlainen, vakava tarkkaavaisuus- ja keskittymishäiriö sekä kuulon alentuminen heti kun näkivät toisensa.

Harjoiteltiin kävelyä, pujottelua, pöydällä seisomista ja yritettiin hillitä veljeksiä. Koiraherrojen oli vaikeaa keskittyä muuhun kuin toisiinsa kun edes makupaloilla ei saanut riittävää harhautusta aikaiseksi. Näimme jo mielessämme vision siitä mitä näyttelyistä tulee kun pojat menevät yhtä aikaa kehään. Ja mitäänhän siitä ei tule elleivät saa purkaa energiaansa yhdessä ennen varsinaista koitosta. Sen energiamäärän purkautumiseen, joka noiden veljesten tapaamisessa ilmaan vapautuu, voisi käyttää hyödyksi esimerkiksi ekosähkönä. Sillä saatettaisiin voida pyörittää myös muutamaa vesivoimalaa.

Mutta kaiken kaikkiaan hyvä kokemus, tunnelma oli leppoisa ja kannustava. Tilaisuus avasi näyttelyneitsyille asioita ja loppuvaiheessa treenejä veljeksetkin oltiin saatu sen verran kuosiin, että kävely onnistui ja pöydälläkin seistiin mallikkaasti, noin ensikertalaiseksi.

Mäyräkoira on nyt vähän väsynyt.

6 kommenttia:

 1. Ihanat velikullat, kun tunsivat toisensa :)
  Huoh, meillä ei aloitettu näyttelyharjoituksia eikä muutakaan ajoissa. Nyt ollaan jo ikäloppuja oppimaan uutta, mutta silti niin nuoria ja hulluja tekemään mitään viisasta :)))

  VastaaPoista
 2. Voi että kun on treeni vienyt pikku-Alfielta mehut ihan tyystin. Varsin liikkis kuva. Terveisin M-L ja Ossi haukkuu lenkiltään isännän kanssa:)

  VastaaPoista
 3. Mikäs sen mukavampaa kun nähdä sisaruksia samasta pentueesta. Ja vielä tuntuvat muistavan toisensa. Meillä Elli kulki vähän "seinänpieliä" kun olimme pentutreffeillä. Ei tuntunut sisaruksiaan muistavan. Harmittaa kun se on niin arka.

  VastaaPoista
 4. Mai: olihan se suloista kun pojat olivat revetä riemusta, mutta teki mitä suurinta hallaa kaikelle keskittymiselle! :D Nääh, ettekä ole liian vanhoja, koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa :) Mekään ei olla kauhean ajoissa liikenteessä tämän näyttelyjutun kanssa, paljon aikaisemmin olisi pitänyt ruveta treenaamaan, mutta yritetään nyt kumminkin :) ps. loistava toteamus tuo minkä pistit iästä, täytyy muistaa =)


  Marja-Leena: treeni vetäisi kyllä tosiaan liiat mehut mäyriäisestä :D Otti voimille painia ja yrittää käyttäytyä edes jotenkuten ;)

  Ellieli: jospa se Elli siitä rohkaistuisi :) Meillähän tuo poitsu on aika arka vieraita ihmisiä kohtaan (ellei näillä ole koira mukanaan), erityisesti lapsia, mutta yritetään varovasti tutustuttaa sitä muihinkin kuin tuttuihin. Se onkin tarkkaa matikkaa, ei liian nopeasti eikä liian paljon, muuten tulee totaalikieltäytyminen.


  Bloggerin viime päivien ongelmista johtuen täältä on saattanut kadota muutamia kommentteja ennen kuin olen ehtinyt edes nähdä niitä. Bloggeri oli ajattena alas pari päivää ja ylläpidon viesti oli, että kaikki loppuviikon aikana tulleet postaukset ja kommentit on jouduttu poistamaan että temppuileva systeemi on saatu toimimaan. Joten, jos jos joku on pistänyt kommenttia, eikä sitä näy tässä, pistäkää uudestaan tulemaan, koska valitettavasti en ole ehtinyt edes niitä lukea, saati julkaista :/

  VastaaPoista
 5. Minä kirjoitin kommentin siitä, että tuo pyykkilauta vinkki oli aivan loistava! Olen nimittäin miettinyt missä ihmeessä seisottaisin Almaa ja tuo ratkaisi asian. :)

  VastaaPoista
 6. Alma ja kumppanit: meinaat vissiin silityslautaa :) Jeps, se on hyvä apuväline, kunhan pitää tarkasti koiraa silmällä ettei pääse hyppäämään sieltä. Meillä on kokeiltu myös sohvapöytää, mutta kun nostin Alfien sinne, se meni heti makuulle, oli vissiin hyvä paikka loikoiluun, joten sitä ei sitten käytetty sen kummemmin :D

  VastaaPoista