Olen topakkana kehässä. Ihminen varoittaa minua nostamasta häntää liian ylös:
"Alphonse...häntä..."
"Ihminen...ei kiinnosta..."
Aslan (etualalla), kilpakumppani ja minä.
Aslanin seisonta hakee muotoaan...
ja ihminen säätää sitä kohdilleen.
Otteita ihmisen päiväkirjasta:
Koiranäyttelyjen käytännöt ja toimintatavat eivät ole ollenkaan niin monimutkaisia miltä ne ehkä saattavat aluksi vaikuttaa (itsehän olin pihalla kuin lintulauta ja edelleenkin saatan välillä olla vähän kuin toisen asialla: sähellän kilpailunumerojen kanssa kun vaihdan lennossa koiraa ja numeroa, viivästytän kehän alkua ja kompastelen omiin jalkoihini kiireessä), toivottavasti allaoleva tiivistelmä avaa kiinnostuneille asiaa edes hieman.
Koirat arvostellaan näyttelyissä luokittain, ja ne menevät kehään numero- ja aakkosjärjestyksessä kennelnimensä mukaisesti. Koirat on ilmoitettu ikänsä mukaisesti luokkiinsa, luokkajakoon vaikuttaa myös koirien valioituminen. Kehässä koirat kiertävät merkittyä aluetta ympäri handlerinsa eli esittäjänsä vasemmalla puolella, tekevät kolmio-kuviota tai kulkevat edestakaisin tuomarin kehotuksen mukaisesti. Askellaji kehässä on aina ravi.
Koirat arvostellaan näyttelyissä luokittain, ja ne menevät kehään numero- ja aakkosjärjestyksessä kennelnimensä mukaisesti. Koirat on ilmoitettu ikänsä mukaisesti luokkiinsa, luokkajakoon vaikuttaa myös koirien valioituminen. Kehässä koirat kiertävät merkittyä aluetta ympäri handlerinsa eli esittäjänsä vasemmalla puolella, tekevät kolmio-kuviota tai kulkevat edestakaisin tuomarin kehotuksen mukaisesti. Askellaji kehässä on aina ravi.
Pienemmät koirat (esim. juurikin mäyräkoirat) nostetaan pöydälle tuomarin tutkimista varten: koiran keho käydään läpi: katsotaan kallon muoto, pää kokonaisuudessaan, ilme, purenta, silmät, korvat, häntä, raajat, kulmaukset, ylä- ja alalinja ja yleisolemus, turkki jne. Tuomari sanelee kehäsihteerille sanallisen arvionsa koirasta sen seistessä joko pöydällä tai maassa. Jokaisella tuomarilla on oma tyylinsä tutkia koirat ja kriteerit joita eniten painottavat. Henkilökohtaiset mieltymykset vaikuttavat toki, mutta peruslähtökohtaisesti jokainen koira arvotetaan rotumääritelmän ihannetta vastaan ja keskenään kilpailevat koirat asetetaan paremmuusjärjestykseen suhteessa toisiinsa, suhteessa rotuihanteeseen. Riippumatta osallistuvien koirien määrästä tuomarin ei ole pakko valita ns. voittajaa. Saattaa olla, ettei yksikään koira pääse laatukriteereiltään niin lähelle rotuideaalia, että se nousisi selkeästi ylitse muiden. Pienet näyttelyt vähillä osanottajilla eivät siis ole mikään tae siitä, että oma koira nousee palkintosijoille.
Viralliset luokat ovat:
* junioriluokka (7kk- alle 18kk)
* nuorten luokka (15 kk - alle 24 kk)
* avoin-, valio-, ja käyttöluokka (alkaen 15 kk)
* veteraaniluokka (alkaen 8 v.)
ERI: erinomainen (punainen)
EH: erittäin hyvä (sininen)
H: hyvä (keltainen)
T: tyydyttävä (vihreä)
HYL: hylkäävä (harmaa), tämä voidaan antaa koiralle, joka ei rakenteeltaan tai käytökseltään vastaa rotumääritelmää tai on selkeästi vihainen
EVA: ei voida arvostella (ruskea), voidaan antaa koiralle jota on mahdotonta käsitellä, joka ei suostu liikkumaan tai väistelee kun tuomari yrittää tutkia sitä
SA: sertifikaatin arvoinen (vaaleanpunainen)
Jokainen laatuarvosana pitää sisällään tietyn määrän kriteerejä, jotka koiran tulisi täyttää, esim. ERI:n saaneen koiran tulisi olla hyvin lähellä rotumääritelmän ihannetta, esitettäessä se on erinomaisessa kunnossa, sillä on harmoninen ja tasapainoinen luonne, se on korkealuokkainen ja yleisolemukseltaan erinomainen. Sen ulkomuodolliset ansiot ovat suuret ja virheet ansioita selkeästi pienemmät. Sen tulee myös omata selkeä sukupuolileima.
Virallisissa luokissa arvostellaan aina ensin kaikkien luokkien urokset, sitten nartut. Käytössä on laatuarvostelu ja tämän mukaisesti jokainen koira saa kirjallisen arvostelun ja kehätoimitsija nostaa esiin koiran saamaa arvostelua vastaavan värilapun (ennen jaettiin värilliset nauhat). Tässä tapahtuu ensimmäinen karsinta. ERI:n (erinomainen) laatuarvostelussa saaneet menevät jatkoon kilpailuluokkaan, jossa kilpailevat luokkasijoituksesta 1-4.
Kilpailuluokassa tuomari sijoittaa neljä ensimmäistä paremmuusjärjestykseen ja voi oman harkintansa mukaan antaa SA:n eli vaaleanpunaisen ruusukkeen, joka tarkoittaa sertifikaatin arvoista. Tässä tapahtuu toinen karsinta.
SA:n saaneet koirat jatkavat PU (= Paras uros) tai PN (= Paras narttu)-kehään kilpailemaan sijoituksesta neljän parhaan joukkossa. Tämä tarkoittaa sitä, että keskenään kisaavat kaikista kilpailuluokista parhaimman arvosanan saaneet (juniorit, nuoret, avoimet, käyttövaliot, valiot ja veteraanit), eli kehässä saattaa yhtä aikaa olla sekä hyvin nuori juniori että jo monta vuotta voittanut veteraani kilpailemassa keskenään parhaan uroksen/nartun sijoituksesta. Tässä tapahtuu kolmas karsinta. Tuomari voi antaa sertifikaatin (SERT) parhaalle siihen oikeutetulle koiralle, jolla ei ole vielä Suomen muotovalion arvoon oikeuttavia näyttelytuloksia. Varasertifikaatin (VASERT) voi sada toiseksi paras koira, jolla myöskään ei ole FIN MVA (Suomen muotovalio) oikeuttavia tuloksia. Mikäli kaikilla kilpailevilla koirilla on FIN MVA-titteli, kutsutaan kehään ne PU ja PN-luokan koirat, joille on annettu SA. Nykyisillä säännöillä alle kaksivuotias koira voi ottaa vastaan rajattoman määrän SERT:jä ja VASERT:jä. Valionarvoon oikeuttavat näyttelytulokset täyttyvät kun koira täyttää kaksi vuotta. Kansainvälisissä näyttelyissä (eli KV-näyttelyissä) sertifikaattien lisäksi on jaossa kansainvälisiä sertifikaatteja eli CACIB:eja ja varaCACIB:eja. Näistä voivat kilpailla ne, jotka ovat saaneet ERI SA:n kilpaillessaan nuorten luokassa, avoimessa luokassa, käyttöluokassa tai valioluokassa.
PU1- sijoituksen saanut uros ja PN1-sijoituksen saanut narttu kilpailevat tämän jälkeen ROP (rotunsa paras) ja VSP (vastakkaisen sukupuolen paras) -kehässä keskenään. Tässä tapahtuu neljäs karsinta.
ROP lähtee kilpailemaan seuraavaksi ryhmäkehään, eli RYP:iin. Tämä tarkoittaa sitä, että keskenään kisaamassa voi olla sekä uroksia että narttuja, ja mäyräkoirilla esim. pitkäkarvaisia normeja, karkeakarvaisia kaniineja, lyhytkarvaisia kääpiöitä jne, eli koko FCI4 roturyhmän ROP:it kilpailevat keskenään. Tässä tapahtuu viides karsinta.
RYP-voittaja jatkaa viimeiseen kehään, eli BIS-kehään (Best in Show), johon jokaisen roturyhmän voittaja osallistuu. Tässä tapahtuu viimeinen karsinta.
Ryhmäkilpailuissa valitaan myös päivän paras kasvattajaryhmä. Kasvattajaryhmässä kasvattaja kilpailee neljän kasvattamansa samanrotuisen koiran muodostamalla ryhmällä. Koirien on oltava palkittuja ERI:llä ko. näyttelyssä. Jos tuomari katsoo, että kasvattajaryhmä on tasalaatuinen ja korkeatasoinen, kasvattaja saa KP:n eli kunniapalkinnon. Jos paras kasvattajaryhmä saa kunniapalkinnon, se on rodun paras ryhmä eli ROP-kasvattaja.
Koirien on osallistuttava kaikkiin luokkiin ja kilpailuihin joihin niillä on oikeus osallistua. Näyttelypaikalta poistumiseen aikaisemmin tarvitaan näyttelytoimikunnan lupa.
Näyttelylyhenteet:
PEK: pentuluokka (epävirallinen)
JUN: junioriluokka
JUK: junioriluokan kilpailuluokka
NUO: nuortenluokka
NUK: nuortenluokan kilpailuokka
AVO: avoin luokka
AVK: avoimen luokan kilpailuluokka
KÄY: käyttöluokka
KÄK: käyttöluokan kilpailuluokka
VAL: valioluokka
VAK: valioluokan kilpailuluokka
VET: veteraaniluokka
VEK: veteraaniluokan kilpailuluokka
KAS: kasvattajaluokka
KAK: kasvattajaluokan kilpailuluokka
RYP: ryhmäkehä (jokaisella kymmenestä FCI-ryhmästä on omat ryhmäkehänsä jonka voittajat jatkavat BIS-kehään, joka päättää näyttelyn)
RYP: ryhmäkehä (jokaisella kymmenestä FCI-ryhmästä on omat ryhmäkehänsä jonka voittajat jatkavat BIS-kehään, joka päättää näyttelyn)
BIS: Best in Show
Kilpailuluokissa ja ryhmäkilpailuissa sijoituksia osoittavat värit:
1. punainen
2. sininen
3. vihreä
4. keltainen
KP: kunniapalkinto (lila), voidaan jakaa pentu- ja kasvattajaluokassa
SERT: sertifikaatti (valko-sininen)
VASERT: varasertifikaatti (vaaleansininen)
CACIB: kansainvälinen sertifikaatti, jota tarvitaan kansainvälisen muotovalion arvoon (valkoinen)
VACA: vara-CACIB (oranssi)
ROP: rotunsa paras (puna-keltainen)
VSP: vastakkaisen sukupuolen paras (vihreä-valkoinen)
Osa Rovaniemen KV-kisojen satoa oman porukan osalta: päänahat (ruusukkeet) ripustettu liehumaan teltan katosliepeestä. Vaaleansininen VASERT, oranssi VACA, kaksi puna-keltaista ROP:ia, tummanpunainen on käsittääkseni ROP-Vet, sini-valkoinen SERT ja valkoinen CACIB.
Näyttelytermistön ja näyttelyfaktojen lähteinä käytetty sekä SML:n että Kennelliiton sivuja. Teksti perustuu myös osittain omiin empiirisiin kokemuksiin, joita on kerrytetty valtavan huiman kahden näyttelyvuoden ajalta. Mahdolliset asia/kielioppi/lyöntivirheet ja aivopierut ovat blogin työstäjän omaa tuotantoa, eikä niistä taaskaan oteta minkäänlaista vastuuta.
Kiitos! Olit selvittänyt asian jopa niin, että takavuosina tumpelona kiertänyt turisti pärjäämättömän koiran kanssa ymmärsi uudistuneet säännöt. Näyttelyitä kiersin vain siksi, että se oli hauskaa, kun sinne-tänne-tuonne-naapurin navetalle -sählännyt koira rauhoittui ja alkoi toimia kuin ihmisen mieli näyttelypaikalla. Harmittaa vain kun tällä hetkellä taloudessa ei näyttelykelpoista eläintä ole, ainoa koira on liian lyhyen alaleuan omistava lyhytkarvainen mäykkyneiti. Kiitos blogistasi, on ollut hauska seurata muiden mäyrien elämää, kun itse sellaisen omistaa ensimmäistä kertaa.
VastaaPoistaHei :)
PoistaMahtavaa, jos tästä postauksestani oli jotakin konkreettista hyötyä :) Ajattelin, että yritän kirjoittaa auki vähän tuota käytäntöä ja avata noita lyhenteitä jos jotakuta kiinnostaa :) Tietty sieltä nyt taas jäi asioita välistä, kuten esim. se, että kilpailuluokkaan pääsee EH:llakin jatkoon, jos ERI:n saaneita on vähemmän kuin neljä...tuossa vähän aikaa sitten oli voimassa sääntö, ettei EH:lla mennä jatkoon, mutta sääntömuutos muokkasi senkin jutun :)
Onko se sinun mäykkyneitisi alaleuka ihan hylkäävästi lyhyt vai ainostaan pienehkö, kosmeettinen juttu?
Kiva kuulla, että olet viihtynyt blogin parissa :) Mukava kirjoittaa kun tietää, että teksti otetaan vastaan mielenkiinnolla :) Tervetuloa vaan joukkoon :)
Hei
PoistaHylkäävästi lyhyellä leualla mennään ja tullaan, alaleuka on selvästi lyhyempi. Viime aikoina ei ole edes mitattu, mutta vuoden ikään tultaessa eroa oli noin sentin verran. Eihän tuo ole kuin kosmeettinen haitta, ruoka on hyvää eikä sitä ole koskaan tarpeeksi, ja luita jäkätään. Ja luonne korvaa jos jotain jostain uupuu :D Ihan persoonallisen näköinen neiti on, suipon nokkansa kera.
Kiitos, Maria! Mahtavaa, että laitoit tuon tietopaketin. Tällainen näyttelyasioita ymmärtämätön voi helposti etsiä tuosta tarvitsemansa tiedot. Onneksi on teitä asiantuntevia ihmisiä!:)
VastaaPoistaKiva, että tykkäsit ja sait infoa ongittua sepustuksesta irti :) Asiantunteva en missään nimessä ole, mutta vähitellen sitä on oppinut katsomaan aivan uudella silmällä toisia mäyräkoiria ja hakee pieniä nyansseja joita ei olisi aiemmin ollenkaan osannut katsoa; se on jännää miten silmä alkaa harjaantua kun näkee mihin asioihin tuomarit kiinnittävät huomiota :)
PoistaNäyttelyissä on kiva käydä ja siinä on aina oma jännityksensä :)
Me mentiin sekasin noissa lyhenteissä ja väreissä jo puolessa välissä. Onneks ei näytellä. Onnee teille näytelmiin! Ootte komeita kuomia.
VastaaPoistaMe mennään sekaisin jatkuvasti näyttelyissä! Ihminen se vasta sekaisin meneekin, sillä on välillä sellainen häröily päällänsä, että Aslanin pitää sitä vähän komentaa, eli muistuttaa siitä, että mäyräkoirat tarvitsevat palkkaa ollessaan töissä kehässä =herkkuja.
PoistaKiitos kehuista ja kiitos onnentoivotuksista. Toivotaan ettei ihminen tuota meille häpeää seuraavissa koitoksissa!
Kiitos tästä! Olen edelleen ihan uunona näytelmissä, kun en tajua kuka tulee ja menee, milloin ja minne. :D Tähän postaukseen palaan varmasti vielä monta kertaa!
VastaaPoistaJa WAU, mikä ruusukesaalis!! T o d e l l a vaikuttava! Hyvä TE! :)))
Kiva, jos postauksesta on iloa tai hyötyä! :) Yritin purkaa asiat auki, mutta varmasti osa unohtui mitä oli tarkoitus kertoa. Sehän on tämä itselleni tyypillinen: sama-pää-kesät-talvet-syndrooma ;)
PoistaHeh, ihan kaikki ruusukkeet eivät ole Aslanin (RYP-ruusuke näyttäisi puuttuvankin joukosta), vaan meidän kasvattaja/kasvatti-poppoon yhteistä saalista yhden päivän ajalta :) Siellä meni hyvin Salamanteleilla + sukulaisillaan :)