torstai 25. heinäkuuta 2013

Lekurivisiitti

Otteita mäyräkoiran päiväkirjasta:


Tuli yrjö, jos toinenkin. Tuli edellisiltainen luuateriakin ylös, voi pannahinen. Piti lähteä käymään eläinlääkärillä, kun ihmiset tiesivät, että sitä gastriittiahan se taas on kun minulla oli vähän kuumettakin. 

Otin Aslanin mukaan taustatueksini. Tämä osoittautui ihan hyväksi päätökseksi, Aslan nimittäin komensi sitä eläinlääkäriä lattialta käsin kun minä olin pöydällä. Tosin päinvastoin kuin olisin halunnut, eläinlääkäri ei totellut vaan oli hyvin huvittunut. Aslanin on syytä harjoittaa tuota intensiteettiään jonkin verran ja saada olemukseena vakuuttavuutta.

Seisoin tutkimuspöydällä kuin suolapatsas ja eläinlääkäri tutki minut läpikotaisin. Aslan haukahteli aina kun näytti siltä, että homma venyy liian pitkäksi eikä saavu päätökseensä järjellisessä ajassa, eli mäyräkoiran tunnissa, joka on kestoltaan silmänräpäys. On äärimmäisen tärkeää, että oikea käteni ja adjutantti on edes joskus tilanteen tasalla ja asioissa kiinni, sen sijaan että haahulisi tyttöjen perään. Otan tämän eläinlääkärikäynnin hyvänä koulutustilanteena, Aslanille.

Osaan hiipiä. Aslan ei osaa. Huomaatteko ilmeeni, kun jään kiinni? Olin kuvitellut olevani näkymätön, mutta joku oli palauttanut näkymättömyysviittani takaisin Tylypahkaan.


Otteita ihmisen päiväkirjasta:


Olemme pääsemättömissä tuon Alphonsen gastriitin kanssa, ruokavalio tietenkin pitää oireet sinällään kurissa ettei mitään lääkityksiä tarvita kuin ainoastaan silloin kun vatsalaukku ärtyy poikkeuksellisesti ja oireet palaavat. Nyt ne palasivat ja oksentelu oli sitä samaa liejuista sappinestettä kuin aina ennenkin. Eläinlääkäri totesi, että koirat, joilla on taipumusta gastriittiin saavat niitä kerta toisensa jälkeen, eikä sille voi mitään, mutta jos asiaa voi auttaa ja lieventää ruokavaliolla, niin siinä kannattaa ehdottomasti pysyä. Lääkäri kyselikin paljon barffauksesta ja sen vaikutuksista Alphonsen terveyteen, liha-ja luumääristä, ruuan rasvapitoisuudesta, kasviksista jne. Hän myös sanoi, että on tyypillistä ettei gastriitista kärsivä koira voi syödä rasvaista lihaa, kun kerroin, että meillä mennään korkeaproteiinisella ruokavaliolla senkin takia, että liian rasvainen liha (esim. puhdas naudan jauheliha) saa Alphonsen mahan löysälle.

Alphonse tutkittiin perusteellisesti, eläinlääkäri kävi koko kehon läpi, korvia ja kaulan rauhasia myöten: yleisolemus ja oikein hyvässä kunnossa olevat hampaat saivat kehuja, eläinlääkäri myös piti siitä, että Alphonse on niin hoikassa kunnossa ja sanoi, että kun kroppa on tällä rodulla hieman haastavampi, on tosiaan hyvä pitää koira hoikkana ettei selkää rasiteta turhaan.  

Lääkityksenä Alphonse sai viikon kuurin Antepsinia: puolikas kahdesti päivässä, tuntia ennen ateriaa. Mahdollisuus olisi myös Cereniaan (oksennuksen estolääke) ja happosalpaajaan, mutta haluan välttää kaikkea maksaa ja munuaisia kuormittavaa lääkitystä, ellei se ole ihan välttämätöntä. Alphonse on aina reagoinut hyvin Antepsiniin, joten olen melko varma, että se riittää tällä kerralla, koska tilanne ei ole niin raju kuin joskus aikaisemmin.

Ennen kuin meidän aikamme eilen oli vastaanotolle, Alphonse pyrki ulkona jatkuvasti kohti autotallia, mikä oli tosi kummallista, eikä sitä ole tapahtunut koskaan aikaisemmin. Kävimme ulkona pieniä pissatuspyrähdyksiä pitkin päivää, koska Alphonse joi omaehtoisesti tosi paljon (onneksi ei tarvinnut pakkojuottaa) oksennettuaan, eikä olisi tietenkään voinut lenkkeillä pidempiä matkoja. Ja joka kerta väen väkisin halusi autotallin eteen, nuuski siinä kiivaasti maata ja yritti käydä makuulle. Aivan kuin olisi sanonut, että ovi auki ja autoon, nyt lähdetään sinne eläinlääkärille, että tämä olo helpottuu.

Nyt potilas on oikein virkeä ja pirteä. Ja jo eläinlääkärin vastaanotolta tultua odotushuoneen koirat piti komentaa ruotuun ohimennessään. Peesaaja vieressä kailotti kurkku suorana mukana, kuinkas muuten. 

ps. Jos Alphonsen vatsan kanssa onkin aina hienosäätöä, on Aslanilla sitten  teräsvatsa. Yhden ainoan kerran sillä on ollut ripuli: puolivuosikkaana se vetäisi yksin valtavan banaanin kitusiinsa. Ei ihme, että maha meni löysälle. Ihmiset oppivat hyvin nopeasti, että ruuat on syytä pitää ahneen tahmanäpin ulottumattomissa. Talouden mäyräkoirille sana 'kohtuus' on vain sisällötöntä sanahelinää.

Aslan pitkän ruotonsa kanssa. 

12 kommenttia:

 1. Voihan harmitus, masuvaivat on kurjia. Mutta herkälle vatsalle ei mahda mitään, vaikka ruokavalio auttaakin tosi paljon. Onkohan Alphonse myös vatsalla stressaaja? Jos näyttelykoitosten (vaikka hauskoja olivatkin, myös koirille) "suorituspaine" vaikutti? Tai sitten vaan oli taas gastriitin aika, ne krooniset vaivat kun tulee ja menee, mutta tosi hyvä kun olet löytänyt niihin hyvät "lääkkeet", joihin luettakoon myös vatsaystävällinen sapuska :)
  Inupekt Forte on hyväksi koettu löysään vatsaan, samoin se ennenkin mainostamani maissikiisseli suojaa herkkiä limakalvoja.
  Hali-rapsutukset Alphonselle sekä hänen palvelijalleen Aslanille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alphonse on jo entisensä, mutta syötän tuon Antepsinkuurin kyllä taas loppuun. Alphonse ei ole vatsalla stressaaja, vaan kuten totesitkin, nyt vaan oli taas sen aika, että gastriitti puski läpi :/ Kroonistahan tuo on, joten ollaan naimisissa sen kanssa, mutta eipä tuo nyt niin usein enää ole onneksi vaivannutkaan.

   Inupekt on meillä kerran viikossa käytössä: lohipäivänä. Alphonsen vatsa menee hieman löysälle kalasta, joten kerran viikossa saa yhden Inupekt Forten. Nythän ei tosin prebiooteista olisi ollut sinällään mitään hyötyä, kun kyse on närästyksestä ja vatsahappojen takaisinvirtauksesta - siitäpä se sappinesteoksennuskin. Ruokavalio pitää Alphonsen ruuansulatuksen muuten kunnossa: ripulia ei ole ollut aikapäiviin, eikä muuten gastriittikohtaustakaan kahteen vuoteen. Eli barffaus on se, mikä pitää Alphonsen kunnossa :)

   Maissikiisseli toimisi varmasti muuten hyvin, muttei täysbarffaavalle koiralle :) Viimeinen niitti olisi jokin riisivelli, kun kypsennettyä ruokaa ei syödä, eikä viljoja ja riisi luetaan viljoiksi. Se siis aiheuttaisi ripulia, kuten hyvin suurella todennäköisyydellä maissikiissellikin. Maissi ei sula Alphonsen vatsassa, eikä sula raaka porkkanakaan.

   Nykyään ei suositella enää paastoja ripulin aikana, oksentelusta en tiedä, mutta me emme paastoja pitele. Silloin jos gastriitti iskee, vastaiskuksi syötetään barffikoiran suojaa eli raakaa mahalaukkua, joka on lempeää ja tärkeää ravintoa. Ja niin tajuttoman kauhean hajuista, että silmät kääntyvät melkein ympäri kun sitä leikkailee sulamaan! :D

   Kiitos rapsutuksista, sinne takaisin samanlaiset! :)

   Poista
  2. Heh, vähänkö nolottaa hajamielinen kommentointini ;) Ehdotan löysän vatsan lääkettä närästykseen =D

   Mutta tuo oli uutta minulle, että maissi ei sovi barfauksen kanssa. Tarkoitin sitä perunajauhon tapaista maisijauhoa, josta tehdään kiisseliä. Sen sulaminen ei taitaisi olla ongelma, mutta jos maissi ei sovi barffiin, se on sitten kuin suklaata söisi karkkilakossa ;))

   (Pakko yrittää keventää, kun hölmöilen enkä keskity tarpeeksi asiaan ennen kuin kommenotin.)

   Poista
  3. Siis kyseessähän on vähän niin kuin saman asian kaksi puolta: ripsa ja oksu! Meillähän gastriitti monesti ilmenee sekä että ripulina että oksenteluna, että et kuule ollenkaan ole ollut hakoteillä! :)

   Maissikiisseli ei sovi meidän pojille, koska kiisseli on kypsennettyä (gastriitissa se on erityisen huono juttu Alphonselle, kun vatsa on muutenkin herkkänä) ja maissi ei sovi sulamattomuutensa takia Alphonselle. Muutenhan tuo olisi varmasti loistavaa herkkävatsaiselle :)

   Poista
 2. Voi herkkävatsaista Alphonsea. Toivottavasti oksentelut jäävät kohta pois. Onko tuo sama, mistä käytetään ihmisellä nimitystä vatsahaava, siis jonkinlainen vatsan limakalvon tulehdus? Varmaankin aika hankala hoideltava koiralla. No toivotaan, että taas ruokavalio tuo helpotuksen potilaalle. Kävisikö hirven liha Alphonselle. Sehän on aika paljon vähärasvaisempaa kuin naudanliha. Paranemista Alphonselle, M-L ja Ossi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oksentelut loppuivat jo ennen lekuria eivät ole jatkuneet :) Veijari on entisensä :) Kylläpä se jotakin vatsahaavan tyylistä on tuo koirien gastriitti...omasta mielestäni Alphonsen kohdalla on kyse happojen takaisinvirtauksesta, että ehkä luonnehtisin sitä mahaportin ahtauma-tyyppiseksi jutuksi. Tiedä sitten mitä se virallisesti onkaan, mutta oireilee hyvin samanlaisesti kuin ihmiset joilla ko. vaiva on. Paitsi että tietääkseni ihmiset eivät syö noihin mahaoireisiin heinää ja ruohoa ;)

   Ruokavalioon ei tullut muutoksia vaan tämä nykyinen barffi-ruokavalio on itsessään se muutos, jonka toteutin Alphonselle yli kaksi vuotta sitten juurikin niiden tiheästi toistuvien gastriitien takia. Jos gastriitti on tullakseen, se tulee, ruokavalio auttaa ainoastaan siinä, että väliajat Alphonse on oireeton. Nappuloilla tilanne olisi täysin eri, varmasti katastrofaalinen.

   Hirvenliha kävisi kyllä ja onhan hirvi poikien herkkuakin, tietty, mutta valitettavasti meillä ei pakkaseen mahdu isoja määriä, eikä tällä hetkellä kukaan taloudessa metsästä, joten saatavuus on aika heikkoa. Aslan voi syödä rasvaista lihaa mennen, tullen ja palatessa, mutta Alphonse tosiaan syö vähärasvaisempaa ja korkeaproteiinista, eli monesti se on kalkkunaa. Lisäksi sian ja broitsujen sydämet ovat hyviä, naudan keuhkot ja mahalaukku, muttei sitten sinällään naudan jauheliha eikä myöskään broilerin jauheliha, joka pistää mahan sekaisin. Tästä olen kuullut muiltakin barffaajilta, että kaikki muu on ok, muttei broilerin jauheliha, se ei tunnu monellekaan sopivan. Broitsun siivet ja kaulat sitä vastoin sopivat Alphonselle täydellisesti.

   Kiitos paranemistoivotuksista, ne ovat ilmeisesti auttaneet :) Ossille rapsut! :)

   Poista
 3. Lekurireissua tännekkin pukkas vaihtelun vuoks :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi Ropotinta...kävin katsomassa teidän kuulumiset ja tuo nielutulehdus on oireiltaan hyvin samanlainen kuin gastriitti: kakominen, nieleskely ja raivokas laiduntaminen sekä oksentaminen. Gastriittiin ei meillä ainakaan ole kuulunut pakkomielteinen nuoleminen, mutta en sitten tiedä, että onko muilla sitä ollut.

   Alphonsella lekuri tutki tosi tarkasti kaulan rauhaset, joten ehkä hälläkin oli aluksi epäily nielutulehduksesta tai ainakin halusi sulkea sen pois.

   Ropolle paranemista ja rapsutuksia <3

   Poista
 4. Oletteko kokeilleet antaa esim. biobakia tai jotain vastaavaa kotihoitona? Meillä menee ruuan kanssa nyt molemmille, kun on nuita ilmavaivoja. Apua siitä on ollut, oisko kolmisen viikkoa menny. Vielä yks viikko syötetään ja katsotaan sitten miten menee. Toivotaan,että lääke nyt auttaa potilasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En anna pojille mitään ylimääräistä tuon viikottaisen Inupektin lisäksi, kun ei ole ollut tarvetta. (Pii-Petiä olen antanut joskus, mutta sekin on jäänyt kun syövät niin monipuolisesti. Vihersimpukkaa tosin pitäisi antaa...) Kummallakaan ei ole ilmavaivoja, paitsi Aslanilla silloin jos on syönyt liikaa kiinankaalta tai hotkinut ruokaansa siihen malliin, että on niellyt liikaa ilmaa ja silloin päästelee kaasuja molemmista päistä. Aslanilla oli karmeat ilmavaivat silloin kun se oli vielä pieni pulleroinen ja nappularuualla, mutta se jäi heti kun sekin siirtyi täysbarffille.

   Toivottavasti teillä Biobakt auttaa ja kaasunpäästö vähenee...aika harva asia haisee kyllä yhtä karmealta kuin koiran pieru.

   Poista
 5. Gastriitti on valitettavasti ollut meidänkin ongelma aina silloin tällöin ja viime syksynähän se johti tiputukseen asti. Olen huomannut, että liian rasvainen ruoka saa koiran mahan veteläksi ja tämän vuoksi esim. lohta ei anneta kuin ihan pieniä makupaloja. Varastettu vehnäleipä saa mahan ripulille, mutta tämä menee ohi nopeasti. Itse hankittu eväs ei aiheuta isoja vaivoja noin yleensä ottaen...

  MIkä sopii toiselle, ei sovi toiselle. Sellaista keskitien hakemista se on koko elämä, myös koiran ruokavalion osalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä tuo lohiasia on hoidettu siten, että annetaan aina lohipäivänä Inupekt Forte, joka pitää vatsan kunnossa niinä päivinä kun on raakaa kalaa ruokana. Sama juttu jos annetaan pelkkää maksaa, niin silloinkin saa Alphonse Inupektin. Suosittelen, koira voi syödä ihan normaalisti kun ottaa Inupektin, joka ei siis ole lääkettä vaan prebiootteja, eli ihan sama jos ihminen söisi jotakin maitohappobakteerijuttua :)

   Totta, välillä on säädettä safkan kanssa, mutta jos sillä pitää koiran kunnossa, niin hinta on pieni maksettavaksi :)

   Poista