tiistai 27. toukokuuta 2014

Syyllisen motiivit

Otteita mäyräkoiran päiväkirjasta:Kirjat eivät kiinnosta minua. Jos näen Aslanin kajoavan niihin, haukun kuuluvasti ja raikuvasti ilmoittaakseni, että se on tekemässä jotakin, mikä ei ole sallittua. Tämä ei ole estänyt sitä, mutta hälytykseni on tuonut ihmiset paikalle. Paitsi silloin kun he eivät ole olleet kotona, ja tuho on todennettu vasta kotiintulon jälkeen.

Otteita ihmisen päiväkirjasta:

Muutama kirja on kokenut taloudessa karun kohtalon. Kritiikki on kohdistunut olohuoneen ison tilanjakajan alahyllyihin, joista suivaantunut lukija on omatoimisesti poistanut epäkelvoksi havaitsemiaan opuksia. Peittääkseen salakavalasti inhonsa näitä tiettyjä kirjailijoita kohtaan, tämä kriitikko on poistanut kokonaan teoksista kannet ja ensimmäiset sivut. 

Näitä iskuja vastaan on yritetty suojautua nostamalla alahyllyjen kirjametrit turvaan kaappien päälle, mutta aika ajoin epäjärjestykseen tympääntyneenä kirjoja on palautettu niiden omille paikoilleen. Valitettavasti on jouduttu toteamaan, että kriitikko on palannut toimeensa ja havaitsemiensa lukukelvottomien teosten määrä on ollut vakio. 

On kestänyt selvittää mistä johtuu tämä äärettömän nurjamielinen suhtautuminen juuri kirjoihin; muut asiat ja tavarat saavat olla kajoamatta, mutta kirjoihin kohdistettu syvä viha ei ole muuttanut kolmessakaan vuodessa muotoaan, vaikka kriitikon kasvaminen lähes aikuiseksi on kuviteltu muuttavan suhtautumista ja tilannetta. 

Pitkällisen salapoliisityön tuloksena on viimein selvinnyt, että syy kirjojen tuhoamiseen ei niinkään ole niiden sisällön puutteissa tai esimerkiksi kansikuvan graaffisessa epäonnistumisessa, vaan syy on hyvinkin banaali: kirjojen maantieteellinen sijainti olohuoneessa. Kirjoja syvästi vihaavan päivittäinen reitti kulkee nimittäin tilanjakajan alahyllyjen läpi olohuoneen toiselta puolelta toiselle. Se nousee pediltään, astelee hyllyn läpi katsomaan takaovesta, näkyykö pihalla siivekästä einestä liikahtelemassa viattomasti nurmella. Sitten se astelee takaisin pedilleen, samaisen tilanjakajan alahyllyn kautta, kas hylly kun jakaa sen valtakunnan kahteen osaan ja puolittaa isoa olohuonetta. Se ei voi kiertää paria metriä tilanjakajan sivusta, vaan sen täytyy nimenomaan kulkea siitä läpi - näin ilmeisesti määrää se samainen biologia, joka saa linnut muuttamaan etelään talven alkaessa. 

ps. Asia oli äärimmäisen helppo todentaa, kun kirjoja oltiin asettelemassa takaisin hyllyilleen. Tilanjakajan toiselta puolelta alkoi kuulua itkua ja kriitikko töni opuksia summittaisesti tassuillaan ja kuonollaan pois tieltään. Sen reitti oli tukittu. 

Tilanne on edelleen ratkaisematta.

Syyllinen ei tunne häpeää.

14 kommenttia:

 1. No mutta onpas pikkusieluista peittää toisen vakio reitti kirjoilla! Minä ihmettelen moista ajattelemattomuutta ja pidän tassut ristissä, että taistelun voittaa nelijalkainen soturi. Vähän ihmettelen kyllä sitäkin, että toinen nelijalkaisista paljastaa 'syyllisen'. Meidän ihmistä viisaampien kannattaa puhaltaa yhteiseen luuhun eikä paljastaa palveluskunnalle kuka on tekemässä kepposia.
  Mutta ootte te kumpikin ihan mahdottoman hauskoja veikkoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä on ollut taas niin tarmokkaassa käytössä tuo tilanjakajareitti, ettei puhettakaan, että syyllinen olisi tätä sotaa hävinnyt. Vähän tuntuu siltä, että jos ne vaikka häviävätkin joitakin taisteluja, niin taitavat silti voittaa koko sodan, siihen malliin on taas mäyrien oikkuja kuunneltu viimepäivinä =)

   Poista
 2. Minkätähe pitäs kiertee jos on mahollista männä suoraa? Päevänselevä asija :)
  Miärätietosta toemintata. Esteet raevataan poekkeen jos ne on siinä tiellä. Uatteleppa ite :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jepjep, ei puutu määrätietoisuutta, ei. Se on kyllä niin, että tarkkaan harkitaan tietyt kotkotukset, esim. se, että Aslanin on _ihan_ pakko saada varastaa jotakin, kun ovesta tulee ihmisiä, niin iloinen se aina on vieraista - tai ihan vaan kotiväenkin saapumisesta :) Joskus se ihan tuskassa etsii jotakin, mitä napata suuhunsa ja heitellä pitkin huushollia; yleensä se on vaan hanska tai kenkä, mutta jos sitä ehditään estää ottamasta niitä, se juoksee pitkin alakertaa ja etsii mitä tahansa varastettavaksi kelpaavaa...viime kädessä se varastaa oman tyynynsä, jota riepottelee, ilosta suunniltaan ;)

   Poista
 3. Asia on päivänselvä: mäyräkoiran asemakaavaa ei saa muuttaa ilman rakennusvalvontavirastosta anottavaa lupaa. Koska lupa on toistuvasti evätty, muutosten tekeminen tapahtuu ihmisen omalla vastuulla.

  Sympatiat on mäyräkoiran puolella ;) Jos niin matala yksilö puolustaa omia kulkureittejään ja ajaa sinnikkäästi korkeudellaan olevien näköesteiden poistamista, on ihmisen tehtävä osuutensa... Niin se vain on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinpä, kuomaseni ;) Pari yötä sitten heräsin korjaamaan Aslanin vinkuraan menneen tyynyn, että koko talo saisi nukkua sen kitinältä, toissayönä Alphonsen vatsa oli vähän kipeä (jotakin vatsanpuruja vain, onneksi) ja se herätti mut hakkaamalla etutassullaan porttia alakerrassa...yhteensä n. 5 tuntia unta kahden päivän aikana mulle, siis. Ihminen 0 - mäyrät 10. Olen, siis, tehnyt osuuteni =D Viime yönä sain nukkua seitsemään asti -enempää ei luonto anna periksi edes lomapäivinä, vaan piti nousta lenkille ja siivoamaan :)

   Poista
 4. Ei auta muu kui jättää käytävä käyttöön, ilman kirjoja:) Eilen tuli telkkarista joku luonto-ohjelma, jossa norsut menivät yhden hotellin eteisaulan läpi. Niiden joku vanha reitti kulki siitä ja ne norsuthan siitä sitten menivät kävellen läpi. Pikkuisen katsoi lobby-baarissa ihmiset ja siellä varaustiskin takana, mutta ihan rauhallisesti se pieni lauma kulki siitä. Se hotelli on vissiin vaan rakennettu niiden norsujen jollekin vanhalle reitille. Ihan uskomatonta. No teillä on vähän sama juttu:) Kirjat häiritsevät. Terveisii, M-L ja Ossi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo pieni ronsu on saanut, toistaiseksi, pitää reittinsä =) Mieluummin se, kuin että kirjoista poistetaan sivuja...

   Mutta, nii-in, eläimillä on pinttyneitä tapoja - osa hellyttäviä, osa ei niin kovin hellyttäviä :) Elefanteilla on vissiin aikamoinen määrä kaikenlaista hyvin inhimilliseksi luettavaa toimintaa <3

   Poista
 5. Kysykääpä omalta emännältä/isännältä tykkäävätkö he jos tutulle autoreitille ilmestyy ajokielto ja joutuu kiertämää ainski kilometrin tai oikastaa työmatkalla tutun kerrostalon pihan läpi (ku on nukuttu 5 min liian pitkää ja ku on 10 min myöhässä) ja sit keskelle polkua ilmestyy läpikulku kielletty ja saa peräänsä kerrostalokyttääjän huudon???? Kysympähän vaan. Ja onhan se ärtsyä kun kyttäys aukkoki suljetaan pölyttyvillä kirjoilla....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, kyllä se vaan niin on, että ihminen, ja mäyräkin, ovat tapojensa orjia. Pitkä miinus kerrostalo/naapurustokyttäämiselle :/ Ikäviä ovat sellaiset ihmiset, jotka oiken päivystävät, että saisivat jokaisesta pikkuasiasta huomauttaa. Sellainen tyyppi onnistuu kyllä alta ajatuksen pilaamaan muiltakin asumismukavuuden.

   Poista
 6. Jos syyllinen ei tunnusta syyllisyyttään, miten se tuntisi häpeää? ;) Taitaa tuo esteen kiertäminen olla silti välillä ihmisellekin hankalaa ja hän menee mieluummin oikopolkua kuin varsinaista tietä pitkin, kuvitellen saapuvansa perille vähintään 5 minuuttia aiemmin kuin muuten.
  Hmm, pitäisköhän teidän ostaa yksi kirjahylly lisää, niin että ne alimmat hyllyt saisivat olla kriitikon vapaasti kuljettavissa? PS: Ei siis yhtään todistusaineistokuvaa? ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No juurikin näin! :) Ei tunne Aslan häpeää koskaan mistään, kun taas Alphonse katselee seinille jos harvoin jotakin tuhmuutta muka tekee...se kyllä häpeää tekosiaan, mutta Aslan, tuo pieni luonnonlapsi, on ilmeisesti sitä mieltä, että mitään ei typerää ei voi tehdäkään, etteikö siitä voisi luistaa näyttämällä liikkuvalta.

   Tuo tilanjakajan siirtäisin mielelläni yläkertaan, mutta on sen verran massiivisen kokoinen, ettei se sinne mahdu, kun huoneiden kapasiteetti on jo käytössä :/ En tykkää kirjoista olohuoneessa, haluaisin niille oman huoneen, mutta meillä on valitettavasti jo kaikki makkarit muussa käytössä. Kirjat joutuvat siis elämään rinnakaiselämää Aslanin kanssa *silmien pyöritystä* ja jonkun pitää joustaa. Eikä se ole Aslan, näemmä.

   Yritän saada otettua todistusaineistokuvia rikollisesta! :) On vaan niin pirun vikkelä, ettei puhelin tai kamera pysy yleensä vauhdissa mukana =)

   ps. klikkaa tuota instagrammi-linkkiä ja katso miten Aslan suhtautuu iimuroimiseen :D Siellä on pienenpieni videoklippi siitä, kun yritän saada sitä heräämään ja siirtymään kun imuroin sen ympäriltä. Video ei sitä näytä, kun lataustilaa on niin vähän Instagrammissa, mutta ei siirtynyt mäyrä, ei :D

   Poista
 7. Voisiko siihen tilanjakaan jättää aukon Aslanin kulkureitille? Itse olisin epäillyt, että kriitikko olisi poistanut kirjoja, joissa koirat esiintyvät epäsuotuisassa roolissa, tai vielä pahempaa, kirjat, joissa ei ole koiria ollenkaan. OP

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kröhöm...siis nythän on niin, että ensimmäinen kirja, jonka Aslan teurasti oli keittokirja. Kovin näppärästi, niin perin näppärästi oli kasviskeittosivut poistettu ja liharuuat jätetty jäljelle. Sivut oli silputtu n. milli kertaa milli-suikaleiksi. Toinen kirja oli Cesar Millanin 'Be the Pack Leader'-koirankoulutuskirja. Sattumaako? En usko. En hetkeäkään.

   Kulkuaukko on jätetty, mutta Aslanilla on tapana vähän 'laajentaa' sitä toistenkin hyllyjen puolelle, joten koko alahyllystö on nyt vapaata reittiä. Olen harkinnut, että opettaisin sen lukemaan, niin ehkä se arvostaisi painettua sanaa enemmän ;)

   Poista